Probabilitatea unei dezmembrari de amploare a zonei euro ramane, insa, foarte redusa, noteaza Citi. 

Alegerile din Grecia nu au furnizat o forta politica cu majoritate in parlament, care sa poata forma guvern, dar au inregistrat ascensiunea puternica a partidelor radicale, de dreapta si stanga. Intrucat formarea unui executiv de uniune nationala sau de coalitie are putine sanse, pare tot mai probabil ca grecii vor trebui sa voteze din nou. Iar in aceasta situatie tara ar putea incalca termenii din acordul cu FMI si UE, prin neadoptarea unor reduceri de cheltuieli promise. 

"Fara un guvern functional, pare putin probabil ca Grecia va reusi sa prezinte Troicii (FMI, UE si BCE) pana la sfarsitul lunii iunie planuri pentru economii bugetare insumand 7% din PIB", a scris intr-un raport economistul Citi, Guillaume Menuet. 

"Troica va amana probabil urmatoarea transa a programului. In trimestrul al doilea, este programata eliberarea a 31,3 miliarde de euro. Daca Grecia nu face progrese, Troica va opri probabil programul. Statul si bancile elene vor ramane fara bani", se arata in nota Citi. 

Intr-o astfel de situatie, Grecia va fi obligata sa paraseasca zona euro, a afirmat Menuet, adaugand ca probabilitatea unei iesiri din uniunea monetara creste rapid, informeaza Mediafax.