"Vrem sa cumparam mai mult de 20% din obligatiunile pe care tarile europene le vor emite pentru a finanta ajutorul acordat Irlandei. Este datoria Japoniei sa contribuie pentru a da incredere investitorilor", a declarat Yoshihiko Noda, ministrul de finante japonez, citat de Reuters.

Fondul de urgenta va vinde luna aceasta obligatiuni cu rating AAA in valoare de 5 miliarde de euro.

Oferta Japoniei vine la scurt timp dupa ce China  s-a aratat dispusa sa cumpere obligatiuni ale statelor din zona euro.

Citeste si  Germania si Franta vor sa forteze Portugalia sa ceara ajutor financiar european. Portugalia se opune!

Euro s-a apreciat

Imediat dupa acest anunt, moneda europeana s-a apreciat pe piata japoneza si a urcat in doar cateva minute de la 1,2910 dolari la 1,2989 dolari, scrie AFP. In raport cu moneda japoneza, un euro se tranzactiona la 107,60 yeni fata de 106,83 yeni luni seara.

Motivul? Analistii de la Crédit Agricole sustin ca investitorii au cumparat euro in urma declaratiilor de sustinere a zonei euro facute de
ministrului japonez de Finante.

China, vazuta ca sprijin si de unii politicieni romani

Fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat recent ca Romania ar trebui sa se gandeasca la un acord de tip preventiv cu China si care sa fie axat pe proiecte de investitii.

Fostul oficial de la Finante considera ca valoarea unui acord preventiv cu China, marea putere financiara a momentului, ar trebui sa ajunga la 3-4 miliarde de euro si sa fie axat pe proiecte de investitii, nu pe programe de reforma ca în cazul celui cu FMI.

In replica, presedintele Traian Basescu ii sfatuieste pe ministrii "sa nu cada in capcana unor astfel de declaratii". El spune ca Romania are nevoie de un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar International care sa-i ofere stabilitate financiara.