Experiment eșuat în Finlanda. Guvernul suspendă acordarea unui venit minim garantat necondiționat
Helsinki, Finlanda
Guvernul a decis să nu prelungească programul pilot prin care plătește populației un venit minim garantat, program care a atras atenția întregii lumi, scrie BBC.
În prezent, 2.000 de șomeri din Finlanda primesc 560 de euro pe lună sub forma unui venit minim garantat.
"Entuziasmul Guvernului a dispărut. Executivul a respins finanțarea programului pentru următorii ani”, a spus Olli Kangas, unul dintre cei care au conceput programul pilot.
În opinia celor care au propus programul, acordarea unui venit minim garantat oferă șomerilor siguranța zilei de mâine și șanse mai mari pentru căutarea unui loc de muncă.
Susținătorii spun că venitul minim garantat îi ajută se descurce ântre joburi, în climatul instabil al economiei de tip “gig”, în care angajații sunt încadrați cu contracte pe perioadă determinată.
Programul pilot din Finlanda se întinde pe doi ani și a fost lansat în ianuarie 2017. Statul nordic a devenit astfel prima țară europeană care a testat acordarea unui venit minim garantat necondiționat. Cei 2.000 de participanți au fost aleși aleatoriu.
Însă programul nu va fi extins după 2018, în condițiile în care Guvernul analizează în prezent alte variante de reformare a sistemului de asistență social finlandez.
Kela, instituția care se ocupă cu asigurările sociale în Finlandaa, a cerut Guvernului o alocare suplimentară cuprinsă între 40 și 70 de milioane de euro pentru continuarea programului și după 2018, solicitare care a fost respinsă.
Rezultatele programului pilot vor fi date publicității spre sfârșitul anului 2019, după ce se va analiza impactul venitului minim asupra participanților.
Un sondaj realizat înaintea lansării programului pilot arăta că 69% din populația Finlandei susține ideea. De asemenea, și premierul Juha Sipila: "Cred cu tărie că un venit de baza pentru fiecare cetățean ar simplifică foarte mult sistemul social", declara atunci prim-ministrul.
O analiză Bloomberg arată că propunerea a costat guvernul finlandez 52,2 miliarde euro anual, iar banii primiți de cetățeni ar fi neimpozabili.
Și alte state, între care Olanda, Canada și câteva state americane, aplică sau vor să aplice diferite forme de venit minim garantat, pentru a oferi un colac de salvare celor aflați în sărăcie, dar și pentru a curată sistemul social de multitudinea de ajutoare acordate în diferite situații.
Anul trecut, premierul provinciei canadiene Ontario, Kathleen Wynne, a anunțat că pregătește un program pilot pentru introducerea unui venit minim garantat, care va dura trei ani. De proiect vor beneficia 4.000 de persoane din trei regiuni ale provinciei, care vor primi sume suplimentare, în completarea veniturilor lunare provenind din salariul pe care îl câștigă la locul de muncă.
Conceptul unui venit minim garantat a apărut în anii ’60, iar de atunci mai multe țări au lansat programe de ajutorare. Părerile privind utilitatea lui sunt, însă, împărțite. Un studiu din 2016 arată că cei care primesc un venit lunar minim consumă mai puține droguri și alcool. Și, deși multe voci susțin că cei care primesc bani gratis devin leneși, studiul arată contrariul. Cei care primesc venitul minim de la stat muncesc mai mult și câștigă salarii mai mari.
Pe acelasi subiect: