Europenii intorc spatele britanicilor, dupa Brexit. Numarul cetatenilor UE care au parasit Regatul anul trecut a crescut cu 36%
Aeroport, Brexit
Numarul cetatenilor europeni care au parasit Marea Britanie, anul trecut, a crescut cu 36% fata de anul anterior, ca urmare a incertitudinilor cauzate de votul britanicilor pentru Brexit, scrie CNN Money.
Potrivit datelor publicare de autoritatile de la Londra, un numar de 117.000 de cetateni ai Uniunii Europene au parasit, in 2016, regatul Unit, cu 36% mai mult fata de anul anterior.
Plecarile, cele mai multe inregistrate de la declansarea crizei financiare din 2008, coincid cu votul britanicilor de a parasi blocul comunitar, fapt care arunca in incertitudine viitorul europenilor in Regat.
De asemenea, se pare ca, odata cu decizia de a parasi UE, Marea Britanie isi pierde atractivitatea pentru europeni: migratia neta din tarile membre UE a scazut de la 184.000 de personae, in 2015, la 133.000, anul trecut.
Datele mai arata ca multi europeni dintre cei care au decis sa paraseasca Regatul Unit provin din cele mai noi state membre UE, din Europa Centrala si de Est. Astfel, din cele 117.000 de persoane care au parasit Marea Britanie anul trecut, 57.000 provin din tari din blocul central-estic.
Migrantii europeni parasesc Marea Britanie din cauza Brexitului, care a atras o scadere a cresterii economice si majorarea preturilor. In plus, negocierile pentru iesirea din UE, programate sa inceapa in iunie si sa dureze doi ani, creeaza si mai multa incertitudine pentru europenii care lucreaza in Regat, in conditiile in care nu stiu ce le va aduce viitorul.
Potrivit statisticilor oficiale, peste 3 milioane de cetateni provenind din state UE traiesc in prezent in Marea Britanie. O parte dintre ei muncesc in agricultura si constructii, in timp ce o parte semnificativa lucreaza in mediul academic, cercetare si domeniul medical.
UE promite sa negocieze "la sange" drepturile cetatenilor
Autoritatile de la Bruxelles au declarat, in repetate randuri, ca una dintre cele mai spinoase probleme pe care M.Britanie si UE le au de discutat in contextul Brexitului este cea a imigrantilor. Ce drepturi vor avea cetatenii europeni la Londra si in ce conditii vor lucra vor fi doua puncte pe care Bruxellesul a promis ca le va negocia “la sange”.
Potrivit Bloomberg, cei mai multi muncitori migranti din Marea Britanie provin din Polonia (916.000), urmati de Irlanda (322.000), Romania (233.000), Portugalia (219.000), Italia (192.000) si Franta (165.000).
Problematica imigratiei a fost principalul subiect de discutie in campania pentru Brexit si care a determinat votul britanicilor. Premierul britanic Theresa May a promis un control sporit al imigratiei dupa ce Marea Britanie va iesi din blocul comunitar, lucru care ar putea sa se intample in 2019, chiar daca asta va insemna pierderea accesului nerestrictionat la piata unica europeana.
Seful echipei de negociere pentru Brexit a Comisiei Europene, Michel Barnier, a prezentat conditiile blocului comunitar pentru discutii, spunand ca asigurarea drepturilor cetatenilor UE din Marea Britanie, inclusiv romani, dar si britanici din statele membre este cruciala.
Potrivit lui Barnier, oameni precum studentii polonezi si asistentele romance din Marea Britanie si pensionarii britanici din Spania se confrunta cu o mare incertitudine privind drepturile de resedinta si accesul pe piata muncii, la pensii, securitate sociala si educatie.
Theresa May a activat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pe 29 martie, declansand astfel oficial discutiile pentru Brexit, estimate sa dureze doi ani. Ea a spus ca Regatul Unit va iesi de pe piata unica a UE si ca va discuta, in schimb, despre un acord de liber schimb cu blocul comunitar.
Pe acelasi subiect: