Germania vrea sa relaxeze legislatia muncii pentru a atrage banci din Londra, dupa Brexit. Frankfurtul face concurenta Parisului si Dublinului
Londra, Canary Wharf, Brexit
Germania vrea sa relaxeze conditiile de angajare si concediere a bancherilor cu functii executive, ceea ce ar fi o exceptie rara de la legislatia stricta a muncii, pentru a atrage grupuri financiare din Londra dupa Brexit, a declarat un apropiat al cancelarului german Angela Merkel, transmite Reuters.
Masura, care se va aplica bancherilor cu castiguri de peste 250.000 de euro, are rolul sa atraga bancile cu operatiuni internationale care vor sa isi transfere personalul pe continent dupa Brexit, dar sunt ingrijorate de legislatia care ingreuneaza concedierile.
”Nu avem nevoie de protectie germana fata de concedierea directorilor din sectorul bancar”, a declarat intr-un interviu Volker Bouffier, vicepresedinte al Uniunii Crestin Democrate, potrivit News.ro.
El anticipeaza ca exista perspective politice pentru schimbarea legii pana la jumatatea anului viitor, sau in toamna lui 2018, dupa instalarea unui nou guvern.
In Germania vor avea loc alegeri in septembrie, existand asteptari ca blocul conservator al lui Merkel sa fie cel mai puternic.
Bancile cu activitati internationale se pregatesc sa transfere unele dintre operatiunile din Londra in birouri noi sau deja existente din UE, dupa ce premierul britanic Theresa May a declansat mecanismul oficial de retragere din UE.
JPMorgan Chase & Co. a convenit deja achizitia unei cladiri de birouri la Dublin, cu o capacitate de peste 1.000 de persoane, capitala Irlandei fiind unul dintre orasele luat in calcul de banca americana pentru crearea unui centru de operatiuni in Uniunea Europeana.
Deutsche Bank a anuntat la randul ei ca ar putea transfera 4.000 de angajati din Londra, Barclays va activa planul de protectie in sase luni, iar Goldman Sachs va incepe probabil mutarea unor angajati anul viitor.
Destinatiile preferate de banci sunt Frankfurt si Dublin. Luxemburgul este atractiv pentru companiile de asigurari si managerii de active.
Standard Chartered si Barclays analizeaza sa isi stabileasca bazele europene in capitala Irlandei, iar Goldman Sachs si Morgan Stanley se gandesc la Frankfurt.
Londra ar putea pierde 10.000 de locuri de munca in sectorul bancar si alte 20.000 in sectorul serviciilor financiare, potrivit estimarilor institutului de cercetari Bruegel. Alte estimari variaza intre 4.000 si 232.000.
La atragerea bancilor din Londra concureaza centre financiare puternice ca Frankfurt, Paris si Dublin.
Pe acelasi subiect: