Europa se confrunta cu un deficit de unt, pe masura ce consumatorii renunta la margarina si se orienteaza spre produsele naturale. Preturile ating niveluri record
Unt
Europenii mananca atat de mult unt, incat stocurile sunt pe terminate, ceea ce pune o presiune suplimentara pe preturile in crestere galopanta, scrie Bloomberg.
Preturile la unt au depasit recorduri istorice in vestul Europei si in Oceania, ca urmare a consumului in crestere, datorat perceptiei ca este unul dintre cele mai sanatose alimente. In plus, productia de lapte la nivel mondial este in stagnare.
Federatia franceza a brutarilor sustine ca Europa se confrunta cu “o criza majora” ca urmare a cresterii preturilor la unt.
Departamentul american pentru Agricultura prezivioneaza, de asemenea, o crestere in continuare a consumului si o scadere a productiei. Majorarea preturilor la unt a fost “cea mai semnificativa” pe pietele internationale, iar costurile vor continua sa creasca.
Consumul de unt la nivel mondial este estimat sa creasca cu 3,1%, la un record de 9,7 milioane de tone pe an, depasind productia in crestere cu doar 2,5%, potrivit datelor Departamentului american pentru Agricultura.
Acest lucru se datoreaza faptului ca in intreaga lume oamenii au inceput sa renunte la produsele alternative din uleiuri vegetale, cum este margarina, inlocuindu-le cu unt natural produs din grasimi animale.
In Europa, preturile brute ale materiei prime din care se produce untul s-au dublat in ultimele 12 luni, la un record de 7.212,5 dolari pe tona, in timp ce preturile in Australia si zona Pacificului au atins un record de 6.150 de dolari pe tona.
Si chair si in conditiile in care preturile sunt in continua crestere, producatorii nu pot tine pasul cu cererea. Capacitatea de productie in UE, al doilea cel mai mare producator de unt dupa India, va scadea cu 3% in acest an, pe fondul reducerii productiei de lapte bogat in grasimi.
Fermierii au renuntat sa mai produca lapte bogat in grasimi si s-au reprofilat pe produse mai ieftine, ca urmare a unei scaderi a preturilor de la inceputul anului, ceea ce a dus la scadrea semnificativa a materiei prime pentru fabricarea untului, spune Thomas Carstensen, senior vicepresedinte la Arla Foods, companie daneza, unul dintre cei mai mari producatori de lactate din lume.
In ultimele luni, productia a inceput sa-si revina, dar este nevoie de timp pana cand va ajunge la capacitatea de care este nevoie pentru a asigura materia prima necesara in industria untului. Comisia Europeana previzioneaza o crestere a productiei cu 0,7% in acest an.
Pe acelasi subiect: