Problema a devenit una presanta pentru tarile central si est-europene, care se tem deja de pierderea influentei in UE, in conditiile in care Franta, Germania si alte state vest-europene pledeaza pentru o Europa cu mai multe viteze, scrie News.ro.

Mai multe studii au aratat ca multe produse alimentare vandute de producator multinational in estul Europei contin ingredintele mai ieftine, de calitate inferioara fata de vesiunile vandute sub aceeasi marca in Occident.

Premierul slovac Robert Fico s-a intalnit joi cu Junker, in numele tarilor de la Visegrad, care include si Cehia, Polonia si Ungaria.

Nu imi place ideea ca ar exista o Europa de categoria a II-a”, a declarat Juncker intr-o conferinta de presa. “Ne vom urmari intentia comuna de a pune capat acestui mod de discriminare prin oferirea poporului slovac de produse alimentare sau alte bunuri de calitate inferioara”, a adaugat el.

Juncker a precizat ca va publica in septembrie o serie de linii directoare privind interpretarea directive existente pentru securitatea alimentara, dar nu a exclus nici posibilitatea impunerii unei noi legislatii in acest sens.

Companiile alimentare si-au aparat practicile, spunand ca piete diferite au gusturi diferite I ca ingredientele sunt listate cu acuratete. De asemenea, ei au notat ca puterea de cumparare a consumtatorilor este diferita in Est si in Vest. Mancarea este cu aproximativ 25% mai ieftina in cehia decat in Germania, precizeaza Reuters.

Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria si Romania au criticat in acest an mai multi producatori mari de alimente, afirmand ca nu este etic ca produse vandute sub aceeasi marca sa aiba o calitate inferioara, si au efectuat testarea unor produse.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a amenintat ca va impune restrictii pentru importurile din alte tari europene, in urma scandalului calitatii alimentelor vandute in tarile central si est-europene, printre care se numara si Romania, care sunt inferioare fata de alimente similare comercializate in tarile din vestul Europei. El a precizat ca este vorba de o problema serioasa si ca va discuta cu omologii din Cehia, Polonia si Ungaria. Fico a dat ca exemplu produse ca fish fingers, balsamul de rufe si cafeaua comercializate in Slovacia.

Orice boicot asupra produselor dintr-o alta tara europeana ar reprezenta o incalcare a regulilor competitiei economice din Uniunea Europeana.

Autoritatile romane au descoperit noua din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ in Romania si in cateva tari din UE, in urma analizelor comparative, a declarat miercuri directorul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV), Rodica Tanasuica, in cadrul unei conferinte de presa la care a participat si ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Categoriile de produse care au fost receptionate la Institutul de Igiena din Bucuresti au fost: noua produse din categoria branzeturilor, doua produse din categoria unt, un produs din categoria smantana, sapte produse din categoria sunca, trei produse din categoria carnati, un produs din categoria crenvursti, trei produse din categoria peste, doua produse din categoria ficat si un produs din categoria ciocolata.

S-au constatat diferente la: parizer de porc, carnati pentru gratar, conserva de peste, pateu, bacon, sunca, conserva macrou, conserva hering si conserva macrou.