FMI a anuntat, intr-un comunicat, ca Portugalia va primi in acest an 12,6 miliarde euro de la FMI si alte 25,2 miliarde euro de la Uniunea Europeana, in cadrul unui acord de bailout de 78 miliarde euro.

"Pachetul de finantare are rolul de a da Portugaliei un ragaz de la imprumuturile de pe piete, in timp ce va derula implementarea masurilor necesare pentru a readuce economia pe linia de plutire", se arata in comunicat.

Programul de finantare externa a fost gandit pentru a permite Portugaliei sa paraseasca piata obligatiunilor pe termen mediu si lung pentru o perioada de putin peste doi ani, a declarat seful misiunii FMI in Portugalia, Poul Thomsen.

Potrivit acordului, guvernul de la Lisabona va trebui sa introduca reduceri puternice de cheltuieli, sa creasca taxele, sa reformeze piata muncii si sistemul judiciar si sa inceapa o schema "ambitioasa" de privatizare.

"Autoritatile portugheze au prezentat nu program bine echilibrat economic, construit in jurul cresterii si crearii de locuri de munca. Programul abordeaza problema fundamentala a Portugaliei, cresterea slaba, cu un amestec de masuri bazat pe restaurarea competitivitatii prin reforme structurale, asigurand o consolidare fiscala echilibrata si stabilizand sectorul financiar", a afirmat directorul general interimar al FMI, John Lipsky.

Grecia a devenit cu circa un an in urma primul stat din zona euro care a apelat la un acord de finantare externa cu UE si FMI, de 110 miliarde euro, in incercarea de a depasi o criza financiara si fiscala. Irlanda a urmat acelasi drum in luna noiembrie, cu un pachet de imprumuturi de 85 miliarde euro.

Portugalia este insa primul stat care a cerut investitorilor privati sa nu-si reduca expunerea pe activele si obligatiunile statului.

Liderul opozitiei din Portugalia a avertizat joi ca tara nu-si poate permite sa esueze in privinta implementarii masurilor de austeritate din program.