Europa are 40% sanse sa intre in recesiune anul viitor
Anuntul apartine companiei de rating Standard and Poors si vine dupa ce Uniunea Europeana si FMI au amanat, din nou, eliberarea transei de 8 miliarde de euro. Fara ea, Grecia va intra in incapacitate de plata. Efectele se vad deja in banci, unde lipsa de lichiditati a devenit acuta.
Cel mai rau sta banca belgiana Dexia, care a acordat imprumuturi importante Greciei, Spaniei si Portugaliei, iar acum actiunile ei la bursa sunt in cadere libera. Valoarea creditelor neperformante: 651 de miliarde de euro. Guvernul belgian si cel francez au anuntat ca o vor sprijini in orice situatie. Mai intai vor diviza asa numitele credite toxice de activele bune, pe care le vor vinde ca sa recapitalizeze banca si s-o scape de faliment. Pe termen lung insa, cazul Dexia risca sa se repete.
"Nimeni nu a pledat pentru intrarea Greciei in faliment, vom lua toate masurile pentru evita aceasta situatie. Si nimeni nu a cerut iesirea Greciei din zona euro", a declarat Jean Claude Juncker, presedintele Eurogrup.
Liderii zonei euro cer in schimb Atenei sa accepte masuri suplimentare de austeritate, si pentru 2013 si 2014. Asta, in conditiile in care Atena anunta luni ca nu poate respecta nici macar tintele bugetare convenite pentru 2011.
"Grecia e o tara care traverseaza dificultati structurale. Dar Grecia nu e tapul ispasitor al zonei euro. Suntem o tara mandra si aveam posibilitatea si capacitatea de a avansa, in ciuda unei recesiuni severe", a spus Evangelos Venizelos, ministrul grec de finante.
Teoretic, creditorii internationali au amanat eliberarea urmatoarei transe, pentru noiembrie, dar se vor intruni din nou in 13 octombrie, cu doua zile inainte ca Atena sa intre in incapacitate de plata.
Citeste si:
SUA risca un razboi comercial cu China. Ce lege controversata ii irita pe asiatici