Europa ar putea fi afectata de pene de curent frecvente la iarna, din cauza reducerii consumului de gaze, ca urmare a tensiunilor dintre Rusia si Ucraina
Energie electrica
Statele europene s-ar putea confrunta la iarna cu un risc crescut de pene de curent, in urma reducerii drastice a numarului de centrale termice pe baza de gaze naturale, pe fondul situatiei economice fragile si a cresterii gradului de dependenta de energie din surse regenerabile, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.
"Furnizarea de energie electrica va fi afectata in mai multe state din Europa in acest an", se arata intr-un studiu al firmei Capgemini. Belgia si Franta sunt printre tarile care ar putea fi cel mai afectate de pene de curent atat in aceasta iarna, cat si pe parcursul anului viitor.
Avertizarea emisa de Capgemini vine pe fondul scaderii numarului de termocentrale pe gaz din Europa. Multe companii mari, precum GDF Suez, au inchis o serie de astfel de unitati in ultimii ani, mentionand scaderea cererii, cresterea economica slaba si o competitie crescuta din partea importatorilor de carbune din SUA.
"Daca vom avea o iarna geroasa, situatia ar putea deveni foarte tensionata", a declarat pentru Bloomberg Colette Lewiner, analist al Capgemini.
Chiar si in contextul reducerii capacitatilor de producere, preturile la energie au continuat sa scada, datorita surplusului de electricitate de pe piata energiei regenerabile. Mai mult, cresterea ponderii energiei regenerabile in consumul de electricitate in detrimentrul energiei din surse conventionale diminueaza capacitatea operatorilor din sistem de a furniza cantitati crescute de electricitate in situatii de ger, intuneric prelungit si zile fara vant, potrivit studiului.
In contextul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina, expertii Capgemini recomanda o serie de masuri pentru cresterea gradului de siguranta pentru livrarile de gaze in UE, precum autorizarea de lucrari de explorare si exploatare a gazelor de sist, intensificarea importurilor de gaze naturale lichefiate, constructia de noi facilitati de inmagazinare sau promovarea proiectelor pentru construirea de gazoducte care nu traverseaza teritoriul Rusiei.
Capgemini noteaza ca unele state, printre care Romania, Polonia si Marea Britanie, au inceput deja sa exploreze gaze de sist, in timp ce Germania, care importa o cantitate mare de gaze din Rusia, intentioneaza sa permita exploatarea zacamintelor de gaze prin fracturare hidraulica.
Insa populatia si chiar unele guverne, precum cele din Franta si Belgia, se opun in unele cazuri acestui tip de tehnologie.
Mai multe despre:
#gaze naturale#energie electrica
Pe acelasi subiect: