Pregatiti-va pentru “neuro”. Ce tari ar urma sa adopte noua moneda europeana
In ultimele saptamani, pe fondul inrautatirii situatiei economice a Italiei, tot mai multe voci vorbesc despre o rupere iminenta a euro. Faptul a fost spus raspicat chiar si de “salvatorii” Europei, cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care l-au avertizat pe proaspat numitul premier de la Roma, Mario Monti, asupra consecintelor dezastruoase pe care le-ar avea prabusirea Italiei.
In acest context, un fost politician olandez sustine ca disparitia actualei monede euro este iminenta, dar ca va fi inlocuita cu o alta, care va fi adoptata doar de cateva tari europene.
Frits Bolkestein are acum 82 de ani, este o figura marcanta a Partidului Poporului pentru Libertate si Democratie din Olanda si a fost impotriva introducerii monedei unice europene, in 1999.
Acesta este de parere ca ruperea euro este inevitabila in contextul economic al tarilor din regiune de astazi, iar ca locul actualei monede va fi luat asa-numita “neuro”, care va fi intrebuintata in Germania si in tarile nordice.
Ideea formarii unei uniuni monetare in zona nordica a continentului nu este noua, analistul suedez Gunnar Wetterberg sugerand, in urma cu o luna, ca tarile din partea de nord a continentului ar trebui sa adopte o intelegere de uniune, in cazul in care UE se va destrama.
“Uniunea Nordica” ar urma sa fie compusa din Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda si Groenlanda.
“N-as varsa o lacrima daca Italia ar iesi din zona euro, ceea ce este valabil si pentru Grecia. De fapt, ar trebui ajutate sa iasa din zona euro”, a mai spus Bolkestein, intr-un interviu acordat publicatiei olandeze nrc.nl.
Legat de introducerea eurobondurilor, Bolkstein a declarat ca “este o idee dezatruoasa”. “Asta ar insemna ca Olanda ar trebui sa plateasca in jur de 7 miliarde de euro pe an, dupa calculele mele. In fiecare an. Si asta in conditiile in care Olanda trebuie sa reduca cheltuielile publice cu 18 miliarde de euro in urmatorii 4 ani”, a explicat politicianul olandez.
Citeste si:
Mai multe despre:
#moneda unica#criza datoriilor din zona euro
Pe acelasi subiect: