Euro se prabuseste. O recunosc chiar si Merkel si Sarkozy
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel l-au avertizat pe noul premier italian Mario Monti ca "prabusirea economiei Italiei ar conduce inevitabil la sfarsitul monedei euro", a anuntat guvernul italian. Pe de alta parte, economia tarii din Peninsula se scufunda de la o zi la alta, executivul de la Roma imprumutandu-se, ieri, cu 8 miliarde de euro, la o dobanda dubla fata de octombrie.
Premierul italian Mario Monti s-a alaturat in ultimele zile apelurilor lansate de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy pentru o coordonare fiscala mai stransa in zona euro.
Cei trei lideri europeni au participat la un mini-summit desfasurat in orasul francez Strasbourg, noteaza Mediafax.
Italia a atras vineri de pe piata 8 miliarde euro prin vanzarea de obligatiuni cu maturitatea la sase luni, reusind sa imprumute suma tintita, insa la cea mai mare dobanda din august 1997, de 6,5%, aproape dubla fata de randamentul de 3,5% acceptat la finele lunii octombrie, potrivit Bloomberg.
Oferta a fost suprasubscrisa de 1,47 ori, in timp ce la licitatia anterioara, din octombrie, a atras o cerere cu 57% mai mare.
Pe de alta parte, comisarul UE pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a dat asigurari vineri, la Roma, ca zona euro nu se va destrama, subliniind ca Italia va continua sa joace un rol central.
"Nu vad cum s-ar putea destrama zona euro", a insistat Rehn intr-o conferinta de presa organizata dupa intalnirea cu noul premier italian Mario Monti, subliniind ca "nu exista motive pentru speculatii privind destramarea zonei euro". "Italia este membra fondatoare a Uniunii Europene si a zonei euro si va ramane parte centrala a euro si in viitor", adauga el.
La randul sau, Monti a confimat obiectivul Italiei de a atinge echilibrul bugetar in 2013, dand asigurari ca Roma va adopta rapid masuri pentru relansarea cresterii economice.
BCE cumpara obligatiunile Italiei si Spaniei de pe piete din august, incercand sa impinga in jos dobanzile platite de cele doua tari. Dobanda obligatiunilor italiene de referinta, cu maturitatea la zece ani, a sarit la 7,3% dupa licitatia la sase luni, in urcare cu 19 puncte de baza, sau 0,19 puncte procentuale. Costurile de imprumut ale Italiei se mentin astfel la maximul ultimilor 14 ani.
Tara din Peninsula a programat pentru anul viitor plasamente de obligatiuni de 440 miliarde euro, iar oficialii Trezoreriei sustin ca dobanzile mari nu vor avea efecte de durata asupra datoriei de stat.
Sumele "par prohibitive, dar nu sunt, desi situatia a devenit ceva mai complicata pentru ca investitorii se tem de volatilitate", a declarat saptamana trecuta Maria Cannata, director responsabil de datoria publica la Trezoreria Italiei.
Urmatoarea scadenta semnificativa a Italiei va avea loc pe 1 februarie, cand guvernul trebuie sa rascumpere obligatiuni de 26 miliarde euro vandute acum zece ani.
Pe acelasi subiect: