Moneda unica s-a depreciat in raport cu 16 valute importante, dupa o cerere scazuta la vanzarea de obligatiuni italiene. Partidele politice din Italia nu au sa ajunga la un acord pentru formarea guvernului, dupa alegerile de luna trecuta. 

"Precedentul creat in Cipru si incertitudinile politice din Italia inseamna ca prima de risc ceruta de investitori in zona euro va continua sa creasca. Riscul ca deponentii sa suporte pierderi in urmatoarele programe de salvare a crescut. Euro se va deprecia", a declarat Adam Cole, director la Royal Bank of Canada in Londra. 

Euro este in scadere cu 0,8%, la 1,2763 dolari pe unitate, la bursa din New York, dupa ce a atins 1,2762 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins dupa 21 noiembrie. 

Bancile cipriote sunt inchise de pe 15 martie si urmeaza sa reia activitatea joi. Ca urmare a temerilor ca deschiderea acestora va duce la retrageri masive de fonduri, guvernul pregateste instituirea de masuri de control al capitalului, pentru prima data intr-o tara din zona euro.  Ministrul de finante a promis ca masurile de control al capitalului, care vor include de la blocarea tranzactiilor electronice la controlul pentru bani in aeroporturi, vor fi in vigoare doar o scurta perioada.