Estonia vrea să-și lanseze propria monedă virtuală: “Estcoin”
Tallin, Estonia
Estonia, cea mai digitalizată țară din UE, vrea să lanseze propria monedă virtuală, cu ajutorul fondatorului Ethereum, Vitalik Buterin, scrie CNBC.
Moneda virtuală, care ar urma să se numească “Estcoin”, ar putea fi lansată cu ajutorul unui sistem de colectare asemănător crowdfunding-ului, denumit Ofertă Inițială de Monedă (ICO).
Sistemul permite start-up-urilor să strângă bani din vânzarea de monede virtuale, cum ar fi bitcoin sau ether, în schimbul banilor cash.
Este asemănător ofertelor publice inițiale de pe bursă, dar diferă prin faptul că în astfel de proiecte se implică doar susținătorii ideii, făcând investiția mai personală.
Mica țară baltică din estul Europei nu este străină de inovația digitală. De fapt, este una dintre cele mai digitalizate țări din lume, care oferă inclusiv așa numita “e-residency”, o identitate digitală pentru străini, care le permite acestora acces la servicii bancare, deschiderea de firme, plata taxelor și alte plăți către stat, toate făcute online.
Luna trecută, președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, a spus că țara sa este “singura societate cu adevărat digitalizată” din lume.
"Toate interacțiunile dintre cetățeni și guvern, inclusiv votul, se pot face online, în condiții de maximă siguranță, iar 'e-rezidenții' noștri își pot deschide și conduce afaceri în Estoni fără să fi călcat vreodată pe aici", a explicat ea, într-un interviu pentru The Telegraph.
Ce presupune un e-domiciliu în Estonia
Teoretic, oricine poate solicita un e-domiciliu, iar în schimbul sumei modice de 50 de euro poate să obţină o carte de identitate digitală estoniană, care îi permite accesul la o serie de servicii publice şi private, ceea ce reduce semnificativ costurile funcţionarii companiei respective.
Investitori din China, India sau Arabia Saudită pot utiliza e-domiciliul pentru a înfiinţa companii în Estonia sau să facă afaceri pe Internet oriunde în Uniunea Europeană. Toate tranzacţiile vor putea fi realizate la distanţă, datorită semnăturii electronice.
De la lansarea semnăturii electronice în 2002, estonienii au început să o folosească masiv în relaţiile cu statul. Astfel, 95% dintre cetăţenii Estoniei depun declaraţiile fiscale online, iar semnătură electronică a fost folosită de 180 de milioane de ori, pentru confirmarea de operaţiuni bancare şi contracte. Totodată, estonienii pot vota online şi să înfiinţeze o companie cu doar câteva clickuri, în decurs de numai o ora.
Potrivit autorităţilor estoniene, până în prezent nu au avut loc abuzuri sau penetrări ale sistemului informatic.
Pe acelasi subiect: