Anunţul vine după ce miercuri Statele Unite au obţinut aprobarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus.

În sfârşit, după un litigiu care a durat 15 ani, Organizaţia Mondială a Comerţului a confirmat că SUA sunt îndreptăţite să impună contramăsuri ca răspuns la subvenţiile ilegale ale UE.

"Ne aşteptăm să negociem cu Uniunea Europeană pentru a rezolva această problemă într-un mod care să fie în beneficiul angajaţilor americani", a declarat reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer, scrie Agerpres.

Sunt vizate în special produse din cele patru ţări care formează consorţiul Airbus, inclusiv măsline din Spania, pulovere, confecţii din lână şi whisky din Marea Britanie, unelte şi cafea din Germania, vin din Franţa. Sunt vizate şi alte produse din UE, inclusiv brânzeturi din diverse regiuni, dar sunt scutite vinul şi uleiul de măsline din Italia, alături de ciocolata europeană.

Uniunea Europeană şi SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing. Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmând să le sancţioneze.

UE ameninţă că va reacţiona

În replică, Executivul comunitar a avertizat miercuri că va riposta dacă SUA vor impune noi tarife vamale pentru produsele din UE. "Dacă SUA decid să aplice măsurile autorizate de OMC, va împinge UE într-o situaţie în care nu va avea altă opţiune decât să facă acelaşi lucru", a informat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Noile tarife suplimentare ar urma să intre în vigoare încă de luna aceasta, este de părere comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström. Dacă acest lucru se va întâmpla, UE va reacţiona la fel în 2020, atunci când OMC va anunţa o decizie în dosarul care priveşte disputa dintre UE şi SUA pe tema subvenţiilor acordate de Washington pentru constructorul aeronautic american Boeing Co.

"Analizăm toate domeniile în care am putea reacţiona dar atât timp cât tarifele vamale americane nu intră în vigoare dăm prioritate unei soluţii negociate. Există întotdeauna riscul ca situaţia să escaladeze", a mai spus Malmström.

Analiştii susţin că această dispută ameninţă să înrăutăţească schimburile comerciale transatlantice care sunt deja tensionate de tarifele vamale suplimentare introduse de Washington pentru importurile de oţel din UE şi de ameninţările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene.