O serie de atacuri atroce comise de infractori est-europeni in ultimele luni au generat ingrijorari cu privire la neverificarea noilor sositi.

La inceputul saptamanii, un hot polonez a fost condamnat la 34 de ani de inchisoare pentru ca a ucis un cuplu de batrani in propria casa la doar o saptamana dupa ce a ajuns in Marea Britanie.

In perioada septembrie 2010 - august 2011, Politia Metropolitana a anchetat 195.714 presupusi infractori. Dintre acestia, 46.588 sunt cetateni straini, respectiv 24 la suta din total.

Sapte dintre primele zece tari de provenienta a acestor infractori sunt state europene. Pe primul loc se situeaza Polonia, cu 4.742 de presupuse infractiuni, urmata de Romania cu 3.952 de infractiuni, si Lituania, cu 2.561. Politia a anchetat si 436 de australieni.

Criticii sustin ca deschiderea granitelor britanice pentru celelalte state membre UE face imposibil controlul celor care vin si pleaca. In multe cazuri, reglementarile europene impiedica oprirea infractorilor la frontierele Marii Britanii, chiar daca sunt cunoscute condamnarile lor. Astfel, peste 11.000 de infractori straini se afla in inchisorile din Anglia si Tara Galilor.