Esec al negocierilor cu privire la bugetul UE pentru 2015. Problema insuportabila a facturilor neplatite care se strang pe birourile CE pune Europa in pericol
Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene si Parlamentul European nu au reusit sa ajunga la un acord asupra bugetului UE pentru 2015, luni fiind termenul-limita pentru lansarea unui nou proiect, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"In lipsa unui acord asupra bugetului european, Comisia Europeana va prezenta un nou proiect de buget pentru 2015", a rezumat purtatoarea de cuvant intr-un mesaj postat pe Twitter.
Negocierile intre ministrii europeni cu privire la buget, care urmeaza sa atinga suma de 140 de miliarde de euro in 2015, au fost intrerupte vineri, din cauza unor dezacorduri intre membri.
Parlamentul European conditioneaza - la fel ca in anii precedenti - aprobarea bugetului pentru 2015 de ajungerea la un acord asupra ajustarilor bugetului din 2014, grevat cu aproape 30 de miliarde de euro reprezentand facturi neplatite.
"Este necesar sa dam un raspuns concret problemei insuportabile a facturilor neplatite care se strang pe birourile Comisiei", a declarat deputatul francez Jean Arthuis.
Aceste facturi neachitate "pun in pericol credibilitatea autoritatii europene si alimenteaza argumentele eurofobilor", a adaugat el.
Suma platilor prevazute, de 140 de miliarde de euro, este mai mare cu 3,3% decat cea prevazuta in bugetul initial pentru 2014, cu o crestere de 24,5% la Cercetare si Educatie. In schimb, PE reclama 146,1 miliarde de euro, cu 8,1% mai mult decat in 2014.
Dupa esecul ajungerii la un acord, CE urmeaza sa prezinte un nou proiect de buget, care va fi negociat din nou, in vederea unui vot al deputatilor in sesiune plenara pe 17 decembrie.
In cazul in care nici atunci nu va exista un acord, ar putea fi declansata procedura de plata luna de luna.
Delegatia PE insarcinata cu negocierile cere plata imediata a 4,7 miliarde de euro reprezentand "facturi urgente". Anumite state membre si CE ar vrea sa poata sa recurga la un fond "pentru situatii neprevazute", de aproape cinci miliarde de euro, insa alte state membre - in principal cele care contribuie cel mai mult la buget, ca Franta si Germania - se opun categoric, invocand ortodoxia bugetara.