Stiati ca toate bancnotele romanesti aflate in circulatie contin grasime de vita? Procedeul folosit la fabricarea banilor din plastic
Stiati ca toate bancnotele romanesti aflate acum in circulatie contin si vita? Este o cantitate mica de grasime din rinichi, folosita la fabricarea plasticului pe care sunt tipariti banii, ca sa fie mai alunecosi.
Asociatiile de vegetarieni de la noi solicita Bancii Nationale sa adopte modelul englezilor sau neo-zeelandezilor, care au anuntat ca vor trece la banii cu ulei de palmier, in locul ingredientelor animale.
Din 1999, Romania apare pe site-ul producatorului de folie speciala pentru bancnote, ca o tara care foloseste bani din plastic.
Din motive de siguranta, banii se produc in locuri extrem de bine pazite. In procesul de fabricatie se folosesc si cantitati mici de grasime de vita. Rolul ei este sa faca banii mai alunecosi, mai usor de folosit.
Informatia despre osanza de vita a aparut prima data pe site-ul Bancii Angliei, care a introdus recent prima bancnota de plastic din istorie, cea de 5 lire. Imediat, organizatiile vegane si pentru drepturile animalelor de la ei au facut o petitie pe care au semnat-o peste 136.000 de oameni prin care cer eliminarea ingredientului animal.
Banca a anuntat ca se gandeste la uleiul de palmier ca inlocuitor.
Cetatean britanic: "Vor cauta cai alternative sa puna grasime vegetala in bani, dar personal nu ma deranjeaza deloc, nu o sa mananc acei bani, ci doar o sa-i cheltuiesc".
Cantitatea de carne de vita folosita pentru o bancnota este una infima, dar, la intreaga masa monetara, care potrivit BNR-ului ar fi de peste un miliard de bancnote, sunt folosite chiar sute de kilograme de carne de vita.
Reprezentantii Asociatiei veganilor din Romania spun ca ar trebui ca si noi sa luam masuri.
Adrian Sandu, membru fondator Asociatia Veganilor din Romania: "Daca luam exemplul altor state civilizate, cum ar fi Marea Britanie, Noua Zeelanda, unde comunitatile de acolo au luat o pozitie in acest sens si au solicitat bancilor sa reconsidere utilizarea unor alternative vegetale, si noi am imbratisa o astfel de pozitie din partea Bancii Nationale".
Banca Nationala inca nu a raspuns solicitarii Stirilor PROTV si nu a anuntat daca are de gand sa ceara producatorului de bancnote sa schimbe reteta folosita.
Pe acelasi subiect: