Elveția votează pentru reformarea sistemului de taxe pentru companii, dar își păstrează regimul fiscal favorabil multinaţionalelor
Elvetia
Alegătorii din Elveţia au aprobat duminică prin referendum un proiect de lege care prevede reformarea sistemului de taxe pentru companii, transmite Reuters.
Elveția a evitat, astfel, ceea ce ministrul de Finanţe a calificat drept o ameninţare existenţială la adresa poziţiei de sediu fiscal pentru companiile multinaţionale, de care se bucură în prezent Elveţia.
Potrivit estimărilor preliminare, măsura a fost aprobată cu 66% de voturi pentru faţă de 34% contra.
Votul cu privire la reforma sistemului de taxe şi a finanţării sistemului de pensii va pune capăt unei dispute care durează de mai mulţi ani cu privire la regimul fiscal favorabil oferit de Elveţia pentru companiile multinaţionale.
Aprobarea acestei reforme era vitală pentru a evita situaţia în care Elveţia să fie considerată o ţară paria pentru taxele reduse oferite multinaţionalelor, a declarat ministrul elveţian de Finanţe, Ueli Maurer.
În urmă cu doi ani, elveţienii au respins o precedentă tentativă de reformare a sistemului de taxe pentru companii, care potrivit criticilor oferă Elveţiei un avantaj incorect în atragerea de mari companii globale.
La presiunile Uniunii Europene şi Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Elveţia a promis că va respecta standardele internaţionale şi va elimina taxele reduse pe care le percepe de la cele aproximativ 24.000 de companii străine care au sediul fiscal în Elveţia.
În urma votului de duminică, Guvernul federal va elimina statutul fiscal special care permitea companiilor străine că plătească taxe de cuprinse între 12% şi 7,8%, faţă de taxe cuprinse între 12% şi 24% cât plătesc companiile elveţiene "normale". În schimb, cantoanele elveţiene vor putea să coboare taxele pentru companiile "normale", în ideea de a le descuraja să plece din Elveţia.
Pentru a risipi îngrijorările că aceste taxe mai mici vor crea presiuni pentru serviciile publice şi cetăţeni, guvernul federal a promis că va injecta în fiecare an aproximativ două miliarde de franci (1,98 miliarde dolari) în sistemul public de pensii.
Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. Pentru ca o iniţiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorităţii alegătorilor precum şi de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene.
Pe acelasi subiect: