Ce se intampla cu imprumuturile celor care au pariat pe francul elvetian
Daca in urma cu doi-trei ani creditele in franci erau o adevarata binecuvantare pentru romanii care voiau sa se imprumute ieftin si sa ia o suma mare, acum, aprecierea monedei elvetiene ii ustura la buzunar pe multi. Din pacate, analistii pariaza tot pe o apreciere o francului si in perioada urmatoare!
Analistii de la BNP Paribas considera ca este putin probabil ca rata de schimb a francului elvetian sa se modifice fata de euro si dolar pe termen scurt.
Pentru romani asta inseamna ca si creditele in franci elvetieni vor ramane la un nivel ridicat.
Cei care au luat un credit in franci elvetieni, in urma cu doi-trei ani, tocmai pentru ca dobanzile erau mici, iar suma imprumutata mare, constata acum ca suma de inapoiat este tot mai mare, daca o raporteaza la euro. Rezultatul, in unele cazuri rata s-a dublat.
Daca in iunie 2007 un roman a imprumut 5.000 de franci elvetieni, la o rata de 100 de franci, imprumutatul platea circa 198 de lei, in decembrie 2010 plateste in jur de 330 de lei.
In decembrie, maximul a fost atins pe 6, cand un franc era cotat la 3.3094.
Un septembrie, istoric
In septembrie, francul a ajuns la cel mai inalt nivel fata de euro de la introducerea monedei unice (1,31 franci pentru 1 euro), iar acest lucru s-a resimtit si cazul cursului franc-leu.
Pe 8 septembrie 2010, francul urca la un nou maxim fata de leu (3,35 RON/CHF). Valoarea era cu aproape 80% mai mare decat cursul din iulie 2007.