Compania Tudor Scan Tech SA va investi 45 de milioane de franci elvetieni si va angaja 130 de oameni la fabrica ce va fi deschisa in Saint-Imier – o localitate din cantonul Berna unde isi mai au desiile si Longines, Tag-Heuer, Breitling sau Chopard, scrie SwissInfo. Firma este condusa de romanul Mircea Tudor, creierul din spatele scannerului RoboScan Aeria, care poate radiografia in cateva minute fuselajul si aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiectede contrabanda sau amenintari aflate la bord sau ascunse in cavitatile tehnice ale avionului. Ca aplicatie militara, scannerul poate diagnostica in timp foarte scurt si aparatele de zbor mitraliate, cu scopul de a determina rapid daca acestea mai pot zbura in deplina siguranta sau necesita interventi urgente. 

 

Aparatul cantareste 200 de kilograme si pentru a fi manevrat este nevoie de o macara care sa il plimbe peste avion. Este insa singurul dispozitiv de acest fel de pe piata de securitate aeronautica si interesul a fost urias inca de la lansarea prototipului.

 

La inventie, premiata de doua ori la Geneva, a lucrat timp de 4 ani un colectiv interdisciplinar coordonat de Mircea Tudor. Acesta spera ca, gratie interesului pentru acest scanner, sa ajunga in doar 6 ani la o cifra de afaceri de 1,8 miliarde de euro. Tudor are insa si probleme in Romania,  avand un dosar la DNA. Procurorii il acuza ca in urma cu cinci ani ar fi tocmit un avocat din baroul Teleorman sa il ajute sa castige o licitatie organizata de Autoritatea Nationala a Vamilor intervenind pentru obtinerea unor documente, probabil informatii din caietul de sarcini. Tudor a castigat si a vandut sisteme de securizare statului roman. Avocatul ar fi primit, sustin procurorii, 6 milioane de lei, comision pentru interventie, insa in acte banii au aparut ca fiind plata unor servicii pe care avocatul nu le-ar fi prestat in realitate.

 

 

Motivul pentru care a ales Elvetia, in ciuda salariilor mari, este acela ca eticheta „Fabricat in Elvetia” este de mult timp o garantie a calitatii – iar neutralitatea tarii ofera credibilitate produsului, care urmareste sa devina un standard in domeniul aviatiei. Tudor Scan Tech SA va angaja mai ales elvetieni, dar acestia vor fi antrenati de specialisti din Romania.