Elon Musk se confruntă cu o situație inedită în Germania. Nu poate construi uzina Tesla de lângă Berlin din cauza șerpilor care hibernează
Fabrica Tesla Germania
Planurile lui Elon Musk de a construi o uzină de asamblare a automobilelor electrice în apropiere de Berlin sunt complicate de şerpii care hibernează, transmite Reuters.
Un tribunal german a ordonat producătorului american de automobile electrice Tesla să suspende operaţiunile de tăiere de copaci pe terenul unde urmează să fie construită viitoarea uzină, după ce activiştii de mediu au susţinut că doborârea copacilor pune în pericol şerpii care hibernează în acea zonă.
"Autoritatea federală de mediu şi Tesla vor fi acum consultaţi, ei trebuie să comunice faptul că au luat la cunoştinţă de decizia tribunalului şi apoi vom evalua situaţia", a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului administrativ din oraşul Frankfurt an der Oder, din estul Germaniei, scrie Agerpres.
Această decizie este o inversare a unei aprobări anterioare care permitea Tesla să defrişeze 82,9 hectare de pădure din localitatea Gruenheide, unde urmează să fie construită uzina Tesla.
Miliardarul american Elon Musk, care în decurs de 16 ani a transformat Tesla dintr-un start-up în cel mai valoros constructor auto din lume, vrea să construiască rapidă o uzină în Germania. Comparativ, uzina Tesla din Shanghai a fost terminată în doar 11 luni.
Decizia lui Musk de a amplasa prima uzină Tesla din Europa în apropiere de Berlin permite constructorului auto american să beneficieze de eticheta mult dorită 'Made in Germany' dar înseamnă şi că trebuie să respecte legislaţia germană cu privire la autorizaţiile de construcţie. Obţinerea de către Tesla a autorizaţiilor necesare pentru a putea să îşi construiască uzina depinde de aprobarea de către autorităţile locale, care la rândul lor trebuie să se consulte cu organizaţiile de mediu şi comunitatea locală.
ONG-urile de mediu NABU şi Gruene Liga şi-au exprimat îngrijorările că o specie de şarpe neveninos denumită şarpele de alun (Coronella austriaca) ar putea hiberna în zona unde ar urma să fie construită viitoarea uzină Tesla iar operaţiunile de tăiere de copaci ar putea să afecteze hibernarea şerpilor.
În paralel, autorităţile locale analizează şi o altă solicitare formulată de NABU potrivit căruia o specie de şopârlă de câmp denumită Lacerta agilisar putea fi ameninţată şi ea de construirea uzinei Tesla.
La începutul lunii octombrie, Tesla a stabilit o perioadă de trei zile în care localnicii şi potenţialii critici ai uzinei au putut să îşi exprime opiniile însă în cele din urmă procesul de consultare a durat opt zile şi au fost formulate un număr total de 414 plângeri.
Printre altele localnicii s-au declarat îngrijoraţi de riscul ca viitoarea uzină să limiteze resursele locale de apă şi au dorit asigurări de la Tesla că îşi va limita consumul. În replică, Tesla a acceptat să îşi reducă consumul de apă la 1,4 miliarde metri cubi, de la 3,3 miliarde metri cubi cât estima iniţial.
Tesla şi-a propus să ajungă rapid la un ritm de producţie de 500.000 de vehicule Model 3 şi Model Y pe an, imediat ce uzina de lângă Berlin va fi inaugurată, undeva în vara anului următor, conform calendarului original.
Pe acelasi subiect: