Astfel, s-a revenit, joi, la un plan anterior de impartire in doua a programului de sustinere financiara, urmand ca fondurile destinate direct Guvernului de la Atena sa fie aprobate ulterior, in functie de succesul restructurarii datoriilor catre creditorii privati, potrivit Financial Times.

Ministrii au aprobat 35,5 miliarde de euro pentru restructurarea datoriilor catre creditorii privati, in operatiunea de schimb de obligatiuni de 200 de miliarde de euro, precum si alte 23 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor elene.

Restul de 71,5 miliarde de euro, din totalul programului de 130 miliarde euro, nu are inca acordul final al ministrilor.
Tot joi, alte 35 de miliarde de euro au fost aprobate ca sursa temporara de finantare, astfel incat bancile din Grecia sa poata continua sa acceseze imprumuturi ieftine de la Banca Centrala Europeana (BCE), pentru operatiunile curente.

Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat ca Grecia a indeplinit toate conditiile necesare obtinerii celui de-al doilea program de salvare si lucrurile evolueaza bine, dar decizia acordarii efective a banilor va fi luata ulterior, in functie de succesul operatiunii de reducere a datoriilor catre creditorii privati.

"Eurogroup a reiterat ca succesul reducerii datoriilor, cu o participare importanta a creditorilor privati, si o evaluare finala pozitiva a masurilor luate de Grecia sunt conditiile necesare aprobarii acordului", a afirmat Juncker dupa reuniunea ministrilor.

Al doilea plan de salvare a Greciei este format dintr-un ajutor public de 130 de miliarde de euro si reducerea datoriilor elene catre creditorii privati cu 107 miliarde de euro.