Grecii s-au incaierat si miercuri cu politia, in semn de protest fata de reformele pe care parlamentul ar urma sa le adopte joi. Intre acestea: mariri de impozite, zeci de mii de concediri in sectorul public si o grila unica de salarizare pentru functionari.

Este vizat cu precadere un sector public ineficient si costisitor, cladit pe clientelismul politic. Masurile ar trebui sa-i convinga pe creditorii tarii, in primul rand Uniunea Europeana, sa salveze Atena de la faliment cu un al doilea pachet de sprijin.

Si nu doar functionarii publici trag ponoasele, ci si mici intreprinzatori.

Panagiotis era manager intr-un hotel de lux si avea casa lui, cumparata in perioada de boom, cand imprumuturile se obtineau foarte usor. Astazi imparte portii de mancare intr-un adapost celor ramasi, ca si el, fara casa.

"Daca mi-ar fi zis cineva in urma cu un an si jumatate ca voi ajunge in aceasta situatie, ca voi ajunge fara casa, i-as fi zis ca glumeste. Pana la urma m-am convins de asta in cel mai dur mod cu putinta", a povestit Panagiotis Vulgaris, fost manager hotel.

La asemenea centre, vin cei care pana de curand faceau parte din clasa de mijloc. Mai rau, in prima jumatate a anului, numarul de sinucideri a crescut cu 40%.

"Noi nu eram din fire disperati. Poate datorita climei, a culturii, a vinului,  a soarelui, fapt este ca noi mereu am fost plini de speranta. Insa acum am devenit sceptici si anxiosi", a spus Aris Violatzis, psiholog.
 
" Actualul ministru de finante spune ca nu poate oferi populatiei decat durere si noi sacrificii. Dupa trei ani de recesiune, nu e clar daca grecii sunt dispusi sa ramana in acest maraton al austeritatii", a comentat John Difterios, corespondent CNN.