Efectele Brexitului: Moneda britanică scade la minimul ultimilor 8 ani, iar cetățenii UE părăsesc Regatul cu miile. Lira sterlină, cotată sub 1 euro la unele case de schimb
Lire sterline
Cheltuielile de consum din Marea Britanie au înregistrat în trimestrul al doilea cea mai lentă creştere de după 2014, din cauza deprecierii lirei sterline după referendumul pentru Brexit de anul trecut, potrivit datelor statistice publicate joi. Moneda britanică a atins minimul ultimilor 8 ani, în raport cu euro.
Creşterea anualizată a cheltuielilor de consum a încetinit la 2%, de la 2,6%, după ce acestea au avansat cu doar 0,1% în trimestrul anterior, a anunţat Biroul Naţional de Statistică.
Creşterea PIB a fost revizuită la 0,3% faţă de trimestrul anterior şi la 1,7% în termeni anuali, reprezentând cel mai slab început de an după anul 2012.
”Avansul PIB a fost încetinit semnificativ în primul semestru al anului. Cheltuielile de consum au crescut slab, valoarea scăzută a lirei afectând bugetele oamenilor”, a explicat statisticianul Darren Morgan.
Lira sterlină a scăzut chiar sub 1 euro, la casele de schimb din aeroproturi, scumpind vacanțele britanicilor care pleacă în concediu pe continent, scrie The Independent.
Astfel, călătorii care au cumpărat euro de la casele de schimb de pe Aeroportul din Southampton au obținut doar 87 de eurocenți pe o liră sterlină, cel mai prost curs de la debutul crizei financiare încoace.
Miercuri, moneda britanică a scazut la minimul ultimilor opt ani, în raport cu euro – o liră sterlină fiind cotată la 1,08 euro, după ce blocul comunitar a anunțat rezultate economice foarte bune.
Lira sterlină s-a depreciat cu circa 15% din iunie 2016, urcând inflaţia preţurilor de consum la cel mai ridicat nivel din aproape patru ani, în luna mai.
Datele de joi mai arată că creşterea anualizată a investiţiilor companiilor a încetinit la zero, de la 0,7% în primul trimestru.
Migraţia netă în M.Britanie atinge cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani
Migraţia netă în Marea Britanie a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, în contextul în care cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) părăsesc Regatul în urma referendumului prin care britanicii au decis să iasă din Uniune, arată date oficiale publicate joi.
Biroul Naţional britanic de Statistică (ONS) a anunţat că migraţia netă - diferenţa între sosiri şi plecări - a scăzut la 246.000 în decurs de un an, până în martie, o scădere cu 81.000 de persoane faţă de anul anterior.
Potrivit ONS, 122.000 de cetăţeni europeni au părăsit Regatul din martie 2015 şi până în martie 2017, cu 31.000 mai mulţi decât în anul anterior.
Cetăţenii europeni au dreptul să trăiască şi să munceasc în orice stat membru, iar peste trei milioane de cetăţeni ai unor state membre UE locuiesc în prezent în Marea Britanie.
Votul britanicilor în favoarea Brexitului - şi o eventuală încetare a liberei circulaţii din şi spre UE - i-a făcut pe mulţi europeni să-şi simtă viitorul nesigur în Regat.
Pe acelasi subiect: