Desi Franta este una dintre tarile care se lupta, alaturi de Germania, sa stopeze criza datoriilor sa se extinda si in alte tari ale zonei euro, efectele furtunii economice incep sa se vada inclusiv la Paris.

Le Figaro scrie in editia de astazi ca, pentru prima data de la introducerea euro, dobanzile obligatiunilor franceze le-au depasit cu 1,5 puncte procentuale pe cele germane.

In acest context, agentiile de rating ar putea sa rediscute ratingul maxim, de triplu "A" al Frantei, rating care a fost reconfirmat in vara acestui an.

Pe de alta, in Italia, in ciuda anuntului lui Silvio Berlusconi ca va demisiona din fruntea Guvernului, randamentele la titlurile de stat vandute astazi au depasit un nou record.

Astfel, Italia a vandut joi titluri in valoare de 5 miliarde de euro cu scadenta la un an, insa a platit cel mai ridicat randament din ultimii 14 ani pentru a atrage investitori.

Cresterea randamentului peste 7% semnaleaza investitorilor ca datoria unei tari devine nesustenabila. Irlanda si Portugalia au fost nevoite sa ceara ajutor financiar extern dupa ce randamentul a depasit acest nivel.

Urmatorul test al Italiei pe pietele financiare va avea loc luni, cand statul vrea sa vanda obligatiuni pe cinci ani.

Datoriile de 1.900 de miliarde de euro ale Italiei le depasesc pe cele ale Greciei, Spaniei, Portugaliei si Irlandei luate impreuna, scrie Bloomberg. Anul urmator ajung la maturitate obligatiuni ale Italiei in valoare de 200 miliarde de euro si titluri de 108 miliarde de euro. Prima rascumparare de obligatiuni este programata pentru 1 februarie, cand Italia trebuie sa achite 26 miliarde de euro.

In acest context, Nouriel Roubini scrie intr-un editorial, publicat in Financial Times, ca zona euro va mai putea fi salvata doar daca Banca Centrala Europeana se va implica mai mult, prin stimulente fiscal si prin reducerea dobanzii-cheie la 0%. In caz contrar, tarile din zona euro se indreapta spre dezastru, iar uniunea monetara se va rupe.