Franta vrea ca fondul de salvare a zonei euro sa fie transformat in banca
Franta considera ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fondul de salvare a zonei euro, ar trebui transformata in banca pentru a-i creste capacitatea financiara, iar detinatorii de obligatiuni elene trebuie sa accepte pierderi mai mari de 21%, scrie Reuters.
"Consideram ca, evident, cea mai buna cale de a creste resursele fondului ar fi ca acesta sa devina banca, astfel incat, in colaborare cu Banca Centrala Europeana, sa poata avea o capacitate financiara mai mare. Aceasta ipoteza este incerta deoarece banca centrala si-a exprimat deja o opinie negativa. Continuam sa avem discutii", a afirmat o sursa din Ministerul de Finante de la Paris.
Multi analisti considera ca cea mai usoara cale de a oferi mai multa forta financiara fondului, cu resurse de 440 miliarde de euro, ar fi ca acesta sa fie tratat ca o banca, devenind eligibil sa se imprumute prin operatiuni obisnuite de la Banca Centrala Europeana (BCE).
Germania si BCE s-au opus puternic implicarii bancii centrale
"Ideea nu este de a avea 2.000 de miliarde de euro la fond, ci de a avea un efect multiplicator prin implicarea altor institutii europene sau internationale. Pentru fiecare contributie a unui stat am putea avea de trei-patru ori mai mult de la alti parteneri", a spus sursa.
Oficiali europeni au declarat, miercuri, pentru Reuters, ca bancilor li se va cere sa accepte pierderi de 30-50% din portofoliile de obligatiuni elene, parte a unui plan de a evita o intrare dezordonata in incetare de plati.
Deutsche Bank ar avea nevoie de o recapitalizare de 9 mld. euro
Deutsche Bank ar avea nevoie de capital suplimentar de 9 miliarde euro daca autoritatile europene vor impune, in urma unei noi runde de teste de stres, o rata a capitalului de rang intai (Core Tier 1) de 9%, au declarat joi pentru Reuters doua surse apropiate bancii.
Banca va trece testele derulate de Autoritatea Bancara Europeana daca pragul minim al capitalului de rang intai va fi de 7% din activele ponderate la risc, a afirmat sursa citata.
Reprezentantii celei mai mari banci germane au refuzat sa comenteze informatiile, insa directorul general Josef Ackermann a declarat, separat, ca institutia de credit va face tot posibilul sa evite o recapitalizare fortata.
Ackermann a afirmat ca Deutsche Bank are destule fonduri proprii pentru a face fata unei crize si a adaugat ca acceptarea pierderilor pe datorii de stat, combinata cu insistentele liderilor europeni de a recapitaliza bancile, ar putea conduce la o criza a creditelor in economia reala.
Autoritatea Bancara Europeana va efectua un "test fulger" al capitalului bancilor pe baza datelor financiare de la sfarsitul lunii iunie, folosind o "nota de trecere" de 7%.
Autoritatile europene vor cere bancilor sa acumuleze rezerve de capital substantial mai mari pentru a rezista eventualelor socuri cauzate de criza datoriilor de stat din zona euro si de incetinirea cresterii economice.
Ackermann, cel mai cunoscut bancher german, se indoieste ca o recapitalizare generalizata a bancilor europene, masura luata in calcul de liderii politici din Germania si Franta, ar contribui cu ceva la rezolvarea crizei datoriilor de stat. "Nu pozitia de capital este problema, ci faptul ca datoria de stat si-a pierdut statutul de clasa de active lipsita de risc. Cheia este in mana guvernelor, care trebuie sa restaureze increderea in soliditatea finantelor publice", a aratat el.
Seful Deutsche Bank a adaugat ca trebuie asigurat accesul bancilor la finantare pe termen lung de pe piete. "In prezent, asta este aproape imposibil pentru orice banca", a spus el. Detusche Bank a inregistrat pierderi de 400 milioane euro in acest an pe datoria de stat a Greciei.
Citeste si
3.000 de dolari/luna daca dormi la locul de munca. Unde gasesti un asemenea job