"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% si, respectiv, 0,00%", se arata intr-un comunicat al BCE. 

"Miscarile puternice de pe piata monetara sunt mai mult efectul unor politici macroeconomice, menite sa revigoreze economia, cum ar fi ratele mici ale dobanzilor sau propunerea unui target al inflatiei departe de cifra curenta a acesteia. Cu siguranta vrem sa vedem daca aprecierea sustinuta modifica evaluarile riscurilor pe care le-am facut, in ceea ce priveste stabilitatea preturilor", a declarat Mario Draghi. Acesta a adaugat ca "vom vedea o revenire treptata in a doua parte a acestui an".

Comparativ cu inceputul lunii ianuarie, cand Mario Draghi s-a aratat increzator in perspectivele economice si a semnalat ca partea cea mai dificila a crizei s-a incheiat, euro s-a apreciat la maximul a 14 luni fata de dolar. Bancile comerciale au alimentat aceasta apreciere inapoind BCE o parte mai mare a imprumuturilor primite prin operatiunile de urgenta pentru suplimentarea lichiditatii. 

Evolutia euro ameninta sa stopeze recuperarea economica in Europa inainte chiar ca aceasta sa fi inceput. In contextul politicilor monetare mai relaxate din SUA si Japonia, care depreciaza dolarul si yenul, BCE s-ar putea afla in curand sub presiune pentru a intra in "razboiul valutelor", afirma economistii. 

"Economia zonei euro are nevoie de aprecierea euro asa cum are nevoie de un glont in cap. Daca interventia verbala nu limiteaza ascensiunea euro, banca centrala ar putea, eventual, lua din nou in calcul reduceri ale dobanzilor", a declarat Nick Kounis, sef al diviziei de cercetare macro la ABN Amro Amsterdam. 

BCE a coborat la inceputul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice. 

Tot joi, consiliul de politica monetara al Bancii Angliei a anuntat ca mentine dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,5%, unde se afla din martie 2009, iar plafonul programului de achizitii de obligatiuni la 375 miliarde de lire sterline. Decizia a fost anticipata de toti analistii consultati de Bloomberg.