BCE a coborat la inceputul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice. 

"Economia nu striga acum dupa o reducere a dobanzii. Medicamentul lui Draghi functioneaza, perspectivele economice s-au imbunatatit, minimul a fost atins, asa ca de ce sa reduci dobanda?", a declarat James Nixon, economist la Societe Generale Londra, citat de Mediafax.

Mario Draghi a anuntat in septembrie un plan de achizitii nelimitate de obligatiuni ale statelor cu probleme de finantare de pe piata internationala. Niciuna dintre tarile cu dificultati nu a cerut, inca, sprijinul BCE, dar anuntarea programului a fost suficienta pentru a cobori costurile de imprumut ale unor tari precum Spania si Italia fara ca banca centrala sa intervina efectiv pe piata obligatiunilor. 

Banca Angliei a anuntat si ea joi ca mentine dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,5%, unde se afla din martie 2009, iar plafonul programului de achizitii de obligatiuni la 375 miliarde de lire sterline.