Un altul a spus ca autoritatile elene spera sa finalizeze negocierile cu creditorii internationali cel mai tarziu marti, 11 august. 

Initial, autoritatile aveau ca obiectiv semnarea unui acord final pana pe 18 august, pentru acordarea celui de-al treilea pachet de asistenta financiara, de 86 mld. euro (94 miliarde dolari).

Negocierile au inceput in 20 iulie, iar in 20 august Grecia trebuie sa achite peste trei miliarde de euro catre BCE. 

Discutiile au intrat in impas duminica si s-au prelungit pana luni dimineata.

"Se fac eforturi pentru a finaliza negocierile pana luni noaptea sau marti dimineata", a declarat oficialul elen. 

Unul dintre subiectele sensibile il reprezinta modul in care se va realiza recapitalizarea bancilor elene si cum va fi gestionata problema creditelor neperformante. 

Autoritatile de la Atena vor sa infiinteze o banca de rebuturi ('bad bank'), in timp ce creditorii internationali cer vanzarea lor catre fondurile specializate.

Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de imprumuturi in T1 din 2015, iar procentul ar urma sa creasca din cauza declinului economiei si a impunerii restrictiilor asupra miscarilor de capital. 

Si valoarea primei transe din pachetul de asistenta financiara, estimata la cel putin 20 miliarde de euro, este un subiect de discutie. Din acesti bani, Grecia are nevoie de 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, sapte miliarde de euro pentru achitarea creditului punte obtinut in iulie, si peste trei miliarde de euro pentru achitarea scadentei imprumutului de la BCE. 

Economia Greciei a reintrat in recesiune in primul trimestru din 2015, inregistrand un declin de 0,2%, dupa o scadere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat ELSTAT. 

In 2014, economia a iesit din recesiunea care a durat sase ani, inregistrand un avans de 0,8%, dar turbulentele din ultimele luni au afectat evolutia PIB-ului.