Economia Frantei a crescut peste estimari. A treia putere a UE si-a redus deficitul, dar datoria a ajuns la un nivel record
Ritmul de crestere a economiei franceze in 2015 a fost mai ridicat decat s-a estimat initial, chiar daca in ultimul trimestru atacurile teroriste au afectat turismul si cheltuielile gospodariilor, transmite MarketWatch.
PIB-ul celei de-a treia economii europene a inregistrat in 2015 un avans de 1,2%, comparativ cu estimarea precedenta de 1,1%, si fata de o crestere de doar 0,2% inregistrata in 2014, arata datele revizuite publicate vineri de Oficiul de Statistica din Franta (Insee).
Institutia a revizuit in crestere si datele privind expansiunea din trimestrul trei, la 0,4%, fata de 0,3% previzionata anterior, in timp ce datele pentru ultimele trei luni ale anului indica un avans de 0,3%.
Franta si-a redus, totodata, deficitul public mai mult decat le-a promis partenerilor europeni, dar datoria a ajuns la un nivel record, arata datele revizuite publicate vineri de Oficiul de Statistica din Franta (Insee).
Deficitul public al Frantei a scazut anul trecut la 3,5% din PIB, de la 4% in 2014. Este cel mai redus nivel de la inceputul crizei financiare globale, in 2008, si peste nivelul de 3,8% pe care Parisul s-a angajat in fata institutiilor UE sa-l indeplineasca.
Nivelul datoriei a urcat la nivelul record de 95,7% din PIB, de la 95,3% din PIB in 2014. Dar cheltuielile publice, care erau printre cele mai ridicate din randul statelor dezvoltate, au scazut usor anul trecut, la 56,8% din PIB, de la 57,3% din PIB in 2014.
Uniunea Europeana cere guvernelor sa-si reduca deficitele bugetare sub 3% din PIB si nivelul datoriei sub 60% din PIB, in caz contrar aceste state se vor confrunta cu amenzi. De cand a intrat in vigoare Pactul de stabilitate si crestere, la 1 iulie 1998, 25 dintre cele 28 de tari membre ale UE au depasit limita de deficit de 3%, singurele state care au respectat acest plafon fiind Suedia, Estonia si Luxemburg.
Anul acesta clubul statelor care vor rata tinta de deficit va fi cel mai redus din ultimii noua ani. Grecia se confrunta cu povara datoriilor in timp ce Franta cu o crestere anemica. Cele doua marcheaza al 21-lea si, respectiv, al noualea an consecutiv de deficit excesiv. Ambele au primit avertismente de la Comisia Europeana pentru a realiza reformele necesare reducerii deficitului.