Economia europeana a incheiat cel mai prost trimestru de la falimentul Lehman Brothers
Economia europeana a trecut prin cel mai prost trimestru de la falimentul Lehman Brothers incoace, impactul crizei datoriilor de stat fiind mai vizibil ca oricand in ultimele trei luni ale anului trecut, cu cea mai puternica scadere a productiei economice din ultimii 4 ani, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.
Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a scazut cu 0,4% in trimestrul al patrulea din 2012 fata de perioada iulie-septembrie, potrivit estimarilor inaintate de analistii contactati de Bloomberg.
Daca va fi confirmata de datele oficiale asteptate in urmatoarele zile de la Eurostat, scaderea ar fi cea mai abrupta din primul trimestru al anului 2009, cand PIB-ul zonei euro s-a redus cu 2,8% in urma efectelor crizei financiare, propagata la nivel mondial in septembrie 2008 de falimentul bancii americane Lehman Brothers.
Desi masurile anticriza adoptate la nivelul UE au redus dobanzile la care se imprumuta tari precum Grecia si Spania, aflate la epicentrul turbulentelor din zona euro, cel putin sapte din cele 17 state ale blocului monetar sunt in recesiune, iar numarul somerilor depaseste 18,7 milioane.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat saptamana trecuta ca situatia economica dificila va persista in prima parte a acestui an, desi increderea in economie da semne de stabilizare la cele mai de jos niveluri.
Trimestrul al patrulea va fi probabil cel mai prost moment al ciclului de depresiune, considera economistul Marchel Alexandrovich de la Jefferies International Londra, citat de Bloomberg.
"Draghi spera ca va fi asa. Ar trebui sa vedem o oarecare imbunatatite a situatiei economice in prima jumatate a acestui an. Intrebarea este daca va fi suficient de robusta tinand cont de riscuri", comenteaza el.
Ministrii Finantelor din zona euro s-au intalnit luni seara la Bruxelles pentru a discuta despre un program de finantare externa pentru Cipru si despre acordul aflat in derulare cu Grecia, in timp ce cursa electorala stransa din Italia si scandalul de coruptie din Spania ameninta sa reaprinda criza datoriilor de stat. Vineri, ministrii finantelor si reprezentantii bancilor centrale din statele G20 se vor reuni la Moscova.
Economia zonei euro nu a mai inregistrat crestere din trimestrul al treilea al anului 2011. Ritmul de declin ar putea incetini insa datorita cresterii cererii in Statele Unite si China, dupa ce a fost accentuat de politica de austeritate adoptata in Europa si de franarea exporturilor.
"Trimestrul al patrulea a lovit Europa din doua parti, cu austeritate si scaderea exporturilor catre SUA. In primul trimestru ar trebui sa aiba loc o accelerare a situatiei externe pentru a ne scoate din acest moment dificil", spune Gilles Moec, economist la Deutsche Bank, Londra.
Economia zonei euro va reveni pe crestere in trimestrul al doilea, potrivit analistilor, cu o crestere modesta de 0,1%, urmata de o expansiune de 0,2% in trimestrul trei. Pe ansamblul intregului an, analistii contactati de Bloomberg anticipeaza un declin de 0,1%.
Pe acelasi subiect: