Germania se pregateste pentru o noua criza. Bundesbank-ul repatriaza 700 de tone de aur din New York si Paris
Lingouri de aur
Bundesbank-ul isi aduce acasa aurul pe care il tinea in strainatate, intr-o incercare de a combate eventuale crize financiare care ar putea aparea in viitor, scrie cotidianul britanic The Telegraph.
Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, va repatria aproape 700 de tone de euro, cu o valoare de piata de 27 de miliarde de euro, pana in 2020, un gest rar al institutiei de a ceda in fata ingrijorarii populare legata de pastrarea majoritatii rezervelor de aur in strainatate.
Bundesbank a precizat ca decizia nu reflecta niciun fel de temeri legate de securitatea detinerilor de aur sau de acces la acestea, relateaza Financial Times. Institutia va transfera la Frankfurt intraga cantitate de aur de 374 de tone stocata in prezent la Banca Frantei, precum si circa 300 de tone dintr-un total de 1.700 de tone pastrate la Rezerva Federala (Fed) din New York.
In urma unuia dintre cele mai mari transporturi de aur facute vreodata, jumatate din rezerva de aur a Germaniei va fi pastrata in tara, iar restul la New York si o mica parte la Banca Angliei.
Miscarea a starnit neliniste in lumea economica, fiind comparata de multi cu cea facuta de presedintele Charles de Gaulle, din 1970, cand a retras aurul francez din depozitul Statelor Unite.
Germania are 3.400 de tone de aur, in valoare de aproximativ 140 de miliarde de euro. Aproximativ 45% din cantitate se gaseste in prezent in rezerva de stat din New York si 11% in Banca Frantei.
Acum zece ani, nemtii si-au injumatatit rezerva de aur pe care o aveau in Londra, motivul invocat la acea vreme find costurile prea mari de depozitare, pe care le cereau englezii. Banca centrala de la Berlin sustine ca nu mai are rost sa isi pastreze aurul peste hotare, in conditiile in care Germania este in prezent o natiune reunificata si fara conflicte interne. O parte din stocuri se vor pastra totusi in depozitele din Londra si New York, pentru lichiditati si scopuri comerciale.
“Aurul pastrat in depozitele din afara tarii nu ne este imediat disponibil, in caz ca avem nevoie de moneda straina. Uitati-va, de exemplu, la rolul-cheie pe care il joaca dolarul american ca moneda de rezerva in sistemul financiar global”, declara anul trecut Carl-Ludwig Thiele, membru in consiliul Bundesbank.
Aceasta schimbare de strategie vine dupa ce Curtea Germana de Audit a criticat faptul ca aurul tinut in strainatate “nu a fost niciodata verificat la fata locului”, neaflandu-se asltfel sub un control corespunzator.
Mai multi oficiali din Bundestag au cerut ca Germania sa isi retraga toata rezerva de aur din strainatate, in cazul in care criza financiara s-ar inrautati.
“Asta transmite un mesaj despre importanta pastrarii aurului in tarile de provenienta. Cand Franta a facut acelasi lucru cu ani in urma, a generat panica printre liderii americani. Trecerea timpului ar putea dovedi ca acesta a fost inceputul sfarsitului pentru dolarul american, ca moneda de rezerva”, a spus Jim Sinclair, un veteran al tranzactiilor din industria aurifera.
Multi analisti sunt de parere ca aurul va deveni noul standard in materie de stabilitate economica, avand in vedere ca tot mai multe tari, printre care China si Rusia, si-au marit considerabil rezervele de lingouri.
Nu este prima tara care isi repatriaza rezervele de aur
Germania nu este prima tara care isi repatriaza din rezervele de aur. Alte state, printre care Venezuela, Iran si Libia, au reactionat in acest fel la frica de confiscare a activelor, in urma sanctiunilor internationale.
In prezent, Bundesbank adaposteste mai putin de o treime din aurul german, care a fost stocat in mod deliberat "cat mai departe in vest" in timpul Razboiului Rece. Inainte de reunificarea Germaniei, 98% din aurul Germaniei de Vest era pastrat in strainatate. Cel mai recent transport mare de aur german a avut loc in 2000/2001, cand Bundesbank a retras 940 de tone de aur de la Banca Angliei. Spre deosebire de Fed si Banca Frantei, Banca Angliei percepe comisioane pentru stocarea aurului.
Bundesbank a fost supusa unor presiuni publice din luna octombrie, dupa ce un audit federal a pus sub semnul intrebarii controlul avut de institutie asupra detinerilor de aur din strainatate.
Germania, cu rezerve de aur de 3.400 de tone, este pe locul al doilea in lume dupa Statele Unite, care detin peste 8.100 de tone. Pe locurile urmatoare se afla Italia si Franta, cu peste 2.400 de tone, urmate de China cu 1.054 tone, Elvetia cu 1.040 tone, Rusia cu peste 900 tone si Japonia cu 765 tone.
Retragerea integrala a aurului pastrat la Paris reflecta faptul ca Franta si Germania folosesc euro, astfel ca nu este nevoie ca statul german sa pastreze aur in capitala franceza pentru a-l schimba in valuta.
Pe acelasi subiect: