În scenariul său pozitiv, Executivul de la Berna se aşteaptă la o redresare a economiei mondiale de la mijlocul acestui an, o situaţie care ar putea ajuta economia ţării, orientată spre export, a declarat Scheidegger într-un interviu acordat publicaţiei NZZ am Sonntag.

În decembrie, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a estimat că economia ar urma să înregistreze un avans de 3% în 2021 şi de 3,1% în 2022. Anul trecut, economia Elveţiei a înregistrat un declin de 3,3%, cel mai sever din 1975.

În mod obişnuit PIB-ul Elveţiei înregistrează o creştere de aproximativ 1,7% pe an.

"În scenariul nostru pozitiv, ne aşteptăm la o redresare solidă a economiei globale începând din vara acestui an. În acest caz, Elveţia ar putea înregistra o creştere de aproximativ 4%, atât în 2021 cât şi în 2022", a declarat Scheidegger, potrivit Agerpres.

Acesta a explicat că recesiunea din 2020 a generat economiei Elveţiei pierderi estimate la 72 miliarde de franci (81,32 miliarde de dolari).

Ajutorul guvernamental, care a fost echivalentul a 5% din PIB, a prevenit un declin şi mai accentuat, şi a depăşit cu mult nivelul măsurilor de sprijin adoptate în timpul crizei financiare, a afirmat economistul şef al Guvernului.

Acesta a adăugat că economia ar trebui să revină la nivelul de dinaintea izbucnirii pandemiei până la finalul acestui an, investiţiile companiilor sprijinind redresarea.

"Alături de consum, investiţiile sunt al doilea motor de creştere: companiile se abţin de obicei să facă investiţii în timpul perioadelor de criză. Dar imediat ce planuriloe lor sunt sigure, multe companii îşi vor extinde activitatea", a apreciat Scheidegger.

Analiştii avertizează că o parte a economiei elveţiene este dependentă de cererea pe plan global, de aceea industria şi turismul internaţional încă se confruntă cu dificultăţi.