Donald Trump destabilizează Moscova și Ankara. Rubla și lira turcească se prăbușesc la minime istorice, după ce SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva celor două țări
Lire turcesti
Escaladarea tensiunilor geopolitice cu SUA a provocat joi o depreciere semnificativă a lirei turceşti şi a rublei ruseşti, după ce Washingtonul a anunţat noi măsuri împotriva celor două ţări, se arată într-o analiză a Financial Times (FT), citat de Agerpres.
În tranzacţiile de la Londra, lira turcească s-a depreciat cu peste 3% faţă de dolar, la un minim istoric de 5,4364 lire/USD, după ce luni atinsese 5,4253 lire pentru un dolar.
Declinul vine după ce un înalt oficial turc a fost primit miercuri la Departamentul de Stat de la Washington, pentru a încerca dezamorsarea crizei diplomatice dintre cele două ţări după încarcerarea în Turcia a pastorului american Andrew Brunson.
SUA şi Turcia, doi aliaţi din NATO, trec de mai multe zile prin cea mai gravă din ultimele decenii criză din relaţiile lor. Săptămâna trecută, Washingtonul a iniţiat sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, iar Ankara a reacţionat prin măsuri similare.
Între timp, rubla rusească şi-a extins deprecierea miercuri, când Washingtonul a anunţat că va impune noi sancţiuni Rusiei la finalul lui august, după ce a stabilit că Moscova a folosit un agent neurotoxic împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie.
După ce miercuri rubla s-a depreciat cu 3%, joi dimineaţa înregistra un declin de încă 1%, şi se tranzacţiona la 66,24 ruble pentru un dolar, cel mai redus nivel din noiembrie 2016. Anul acesta, rubla s-a depreciat cu 15%, după ce, în 6 aprilie, Washingtonul a impus sancţiuni substanţiale împotriva unor oameni de afaceri, companii şi oficialităţi guvernamentale din Rusia, afectând aliaţi ai preşedintelui Putin.
Şi alţi factori au contribuit la deprecierea semnificativă a lirei turceşti şi a rublei ruseşti.
Economia Turciei arată semne de supraîncălzire, inflaţia urcând la aproape 15%. De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut aproximativ 43% din valoare, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare.
Luna trecută, Turcia a eliminat o clauză care stipula că mandatul guvernatorului Băncii Centrale are o durată de cinci ani, printr-o ordonanţă de urgenţă publicată cu puţin timp înainte ca preşedintele Recep Tayyip Erdogan să depună jurământul pentru un nou mandat.
Decretul, publicat în Monitorul Oficial, a eliminat clauza care prevedea că "guvernatorul Băncii Centrale este numit printr-o decizie a Cabinetului pentru un mandat de cinci ani. Guvernatorul poate fi reconfirmat în funcţie la finalul acestei perioade".
De asemenea, s-a renunţat la cerinţa ca viceguvernatorii Băncii Centrale să aibă o experienţă de cel puţin 10 ani în domeniul financiar bancar, precum şi la prevederea ca aceştia să fie propuşi de guvernator.
Turbulenţele de joi nu au afectat imediat alte monede emergente. Indicele MSCI, care monitorizează 25 de monede de pe pieţele emergente, inclusiv lira turcească şi rubla rusească, înregistra un declin de 0,2%.
Kit Juckes, analist la Société Générale, a apreciat că deprecierea lirei turceşti şi a rublei ruseşti reprezintă "mişcări particulare.
Pe acelasi subiect: