• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Turcia atribuie mai multe puteri lui Erdogan, după trecerea ţării la un sistem prezidenţial executiv

Turcia atribuie mai multe puteri lui Erdogan, după trecerea ţării la un sistem prezidenţial executiv

Turcia a emis miercuri un decret privind transferul de puteri către preşedinte, în conformitate cu măsura de trecere a ţării către un sistem prezidenţial executiv, ca urmare a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare care au avut loc luna trecută, relatează agenţia Reuters.

Decretul, apărut în Monitorul Oficial al ţării, aduce schimbări în legi ce datează din perioada 1924-2017, modificând referirile la premier şi la cabinetul de miniştri, la preşedinte şi la biroul prezidenţial.
 
La referendumul de anul trecut, turcii au votat, cu o majoritate fragilă, trecerea la o preşedinţie executivă. Schimbarea politică este introdusă ca urmare a victoriei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile din 24 iunie.
 
Biroul premierului va fi desfiinţat şi Erdogan va putea să formeze şi să reglementeze funcţionarea ministerelor, şi să demită funcţionari civili, fără vreo aprobare din partea parlamentului.
 
Guvernul a emis decrete, ocolind parlamentul, de la introducerea stării de urgenţă după tentativa eşuată de puci din iulie 2016. Erdogan a promis ridicarea stării de urgenţă după alegeri.
 
Modificările prevăzute de cel mai recent decret vor intra în vigoare când Erdogan va depune jurământul, care se aşteaptă să aibă loc în parlament pe 8 sau 9 iulie.

4 iulie 2018 08:40
Modifică setările cookies