Din conducatorul Europei, gata sa devina bolnavul Europei. Monopolul Germaniei asupra batranului continent, aproape de final
Germania si-a atins apogeul, iar hegemonia sa din Europa nu este mai mult decat o putere iluzorie, datorata unor avantaje efemere ce vor fi in curand depasite, scrie The Telegraph.
Potrivit publicatiei britanice, datele demografice joaca un rol esential, asa ca in urmatorii cinci ani Germania imbatranita va avea aceeasi soarta ca Japonia. Mai mult, peste 20 de ani, Franta si Marea Britanie si-ar putea relua suprematia detinuta in secolul 19 si rolurile de puteri dominante ale Europei.
Raportul Comisiei Europene din 2012 asupra imbatranirii arata ca populatia Germaniei se va diminua considerabil in urmatoarea jumatate de secol, de la 82 milioane de locuitori, la 66 de milioane, din cauza structurii sociale care duc la o rata mica a natalitatii. In acelasi timp, populatia din Franta si Marea Britanie va creste, ajungand la 74, respectiv 79 milioane de cetateni.
Iar raportul se dovedeste a fi deja depasit, dupa ce rezultatele recensamantului din Germania, publicate in luna mai, arata ca tara are cu 1,5 milioane de locuitori mai putin decat se credea. Astfel, populatia in varsta, ce reprezenta 31% in 2010, va ajunge la 36% in 2020, in timp ce forta de munca activa se micsoreaza cu cate 200.000 de persoane pe an.
“Germania se afla la apogeul economiei sale. Nu se va mai intari mai mult decat atat”, a declarat comisarul european al tarii, Guenther Oettinger.
Jorg Asmussen, reprezentatul nemtilor la Banca Centrala Europeana, avertizeaza ca “tara risca sa redevina bolnavul Europei, in urmatorii cinci-zece ani”, daca nu reuseste sa isi puna la punct infrastructura si educatia. Munchen Technical, cea mai buna universitate din Germania, a ocupat abia locul 53 in lume, in timp ce primele 19 din clasament sunt toate din regiunea anglo-saxona.
Lucrurile au mers usor pana acum in tara. Volkswagen era unul dintre cei mai cautati producatori auto din lume iar costul mainii de lucru scazuse cu 4,4 procente numai in anul 2005, insa efectul secundar a fost adancirea diferentelor dintre patura celor bogati si cei cu venituri mici, a caror speranta de viata a scazut intre timp. O situatie asemanatoare s-a observat de-a lungul timpului si in Italia, Spania sau Portugalia.
Germania, asemenea Japoniei, se bazeaza in prezent pe exporturi, in special cele din domeniul auto, in timp ce incearca sa compenseze situatia mai putin roz de acasa. Productivitatea pe cap de muncitor a crescut cu numai 0,6% intre 2000 si 2010, ceea ce a facut ca reprezentantii Organizatiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare sa sugereze Berlinului sa ia cateva lectii de la Australia.
De asemenea, in topul celor mai bune tari pentru inceperea unei afaceri, realizat de Banca Mondiala, Germania se afla abia pe locul 106. Potrivit aceluiasi raport, tara nu sta mai bine nici la capitolul telecomunicatii, acces la imprumuturi, sanatatea sistemului bancar sau flexibilitatea salariala.
Concluzia este ca reformele nemtilor nu sunt atat de diferite de cele facute mai demult de italieni, spanioli sau portughezi, cu singura diferenta ca momentul in care acestea au fost realizate s-a interpus cu perioada de boom economic, ceea ce a facut ca tara sa se dezvolte mai rapid si mai mult, decat statele din sud. Dar pozitia sa in contextul european este supraevaluata iar acest lucru ar putea sa aiba repercusiuni cat de curand.
Pe acelasi subiect: