Deutsche Boerse si London Stock Exchange asteapta OK-ul Comisiei Europene pentru fuziune
Operatorii bursieri Deutsche Boerse si London Stock Exchange Group au anuntat joi ca au trimis spre aprobare Comisiei Europene proiectul lor de fuziune, o tranzactie de 29 de miliarde de dolari care va da nastere celui mai mare operator bursier din lume in functie de cifra de afaceri, transmite Reuters.
In replica, Departamentul antitrust din cadrul Comisiei Europene, care trebuie sa-si dea acordul pentru ca fuziunea dintre Deutsche Boerse si LSE sa se realizeze, a fixat data de 28 septembrie drept termen limita provizoriu pana la care ar urma sa finalizeze examinarea acestei tranzactii.
"Credem ca fuziunea va crea valoare semnificativa pentru clientii si actionarii nostri si de asemenea va facilita cresterea economica prin crearea unui grup de talie mondiala ancorat in Europa", au precizat cei doi operatori bursieri.
Numerosi observatori cred ca examinarea Comisiei Europene se va transforma intr-o ancheta aprofundata a carei durata este, in medie, de cinci luni. Belgia, Olanda si Portugalia, locatii unde deruleaza tranzactii operatorul bursier rival Euronext, si-au exprimat deja ingrijorarile cu privire la fuziunea dintre Deutsche Boerse si LSE.
Problema o constituie ponderea mare pe care o au cei doi operatori pe piata operatiunilor de clearing pentru produsele derivate. Analistii sunt de parere ca Deutsche Boerse si LSE vor fi nevoite sa ofere unele concesii majore precum vanzarea operatiunilor care se suprapun.
Casele de compensare, sau contrapartile centrale precum LCH.Clearnet, detinuta de LSE, si Eurex Clearing, filiala a Deutsche Boerse, se plaseaza intre cele doua parti ale tranzactiilor cu derivative pentru a asigura ca tranzactia se finalizeaza chiar daca una din parti da faliment.