Anul trecut, Singapore a renuntat la o taxa pe detinerile de aur, sperand sa ajunga in termen de 10 ani la o cota de piata de 10-15% din tranzactiile cu aur la nivel mondial, de la aproximativ 2% anul trecut.

"Prin traditie, aurul a fost depozitat la Londra, Zurich sau New York, insa exista o tranzitie serioasa a dinamicii odata ce criza financiara mondiala continua sa evolueze", a declarat pentru Wall Street Journal un reprezentant al Deutsche Bank, specializat in regiunea Asia-Pacific.

Riscurile politice si economice din Europa determina investitorii sa fie mai prudenti, iar cererea pentru aur a crescut. Singapore cauta sa-si valorifice reputatia de centru global, stabil si sigur de depozitare si tranzactionare a activelor de mare valoare.

Deutsche Bank a inceput sa accepte aur in noua camera de tezaur de la Singapore cu 3-4 saptamani in urma, iar cererea este solida, a adaugat reprezentantul bancii germane.

Seiful poate depozita pana la 200 de tone de aur, cantitate aproximativ similara rezervelor bancii centrale a Belgiei.

Camera este amplasata in Singapore Freeport, un complex de inalta securitate, si este inchiriata de la o companie specializata in depozitarea si transportul diamantelor si metalelor pretioase.

Deutsche Bank mai detine astfel de camere in Londra, Hong Kong si Zurich.