Potrivit unui document UE in faza de proiect, Comisia vrea majorarea bugetului la 138 de miliarde de euro, pentru a respecta angajamente asumate anterior, noteaza Mediafax.

O astfel de crestere este o problema sensibila, avand in vedere ca in ultimii doi ani CE a cerut guvernelor sa reduca cheltuielile publice pentru a aduce sub control criza datoriilor.

Este probabil ca miercuri sa aiba loc o intalnire a comisarilor UE, inainte de anuntul oficial, avand in vedere ingrijorarea existenta la nivelul departamentelor CE privind felul in care va fi perceputa solicitatea in capitalele UE si cum ar trebui prezentat proiectul.

"Unele departamente sunt ingrijorate ca majorarea cu 6,8% a fondurilor risca sa fie interpretata gresit. Comisarii ar trebui din acest motiv sa aiba o discutie politica, in special pe tema nivelului fondurilor alocate pentru platile din 2013 si a felului in care ar trebui sa fie prezentat proiectul de buget", potrivit minutei unei intalniri a oficialilor CE, de pe 23 aprilie, obtinuta de Reuters.

Propunerile CE referitoare la buget, odata finalizate, trebuie aprobate de guverne si Parlamentul European.

Parlamentul sustine de obicei planurile de cheltuieli ale Comisiei, dar este probabil ca statele mari sa manifeste o opozitie puternica, avand in vedere ca au contributii nete importante la bugetul UE.