"S-a spus ca PIB a urcat, dar veniturile s-au diminuat. Complet fals. De fapt, ponderea veniturilor, excluzand agricultura, este in ambii ani de 32,4% din PIB. Cum PIB-ul nominal a fost mai mare in 2011, rezulta ca sumele colectate au fost mai mari", a adaugat Bogdan Dragoi, potrivit Mediafax.

Ministrul Finantelor nu poate preciza inca impactul asupra veniturilor bugetare pe 2012, insa isi mentine parerea ca nu se poate discuta pe evolutii liniare. 

"Constructia veniturilor bugetare se realizeaza nominal, componentele din buget au dinamici mai mult sau mai putin in linie cu cea a cresterii economice, iar un calcul ce tine exclusiv de ponderea din PIB nu este uzual (...) Veniturile bugetare vor fi ajustate odata cu modificarea cadrului macroeconomic, dar asta nu inseamna ca vor merge in linie cu dinamica nominala a PIB. Este gresit un astfel de mod de calcul", a explicat Dragoi. 

Liderul eurodeputatilor PDL, Theodor Stolojan, a publicat luni un material in care sustine ca anul trecut a scazut gradul de colectare, intrucat ponderea veniturilor s-a limitat la 31,8% din PIB, raportat la valoarea nominala a acestui indicator, mai mare decat estimarile initiale.

In aceste conditii, Stolojan atrage atentia ca si in constructia bugetara pe 2012 s-ar putea inregistra o scadere a ponderii veniturilor in PIB, a carui estimare a urcat de la 580 de miliarde lei la 609 miliarde lei. 

PIB-ul nominal a fost in 2010 de 522.561 miliarde de lei, iar in 2011 de 578.552 miliarde de lei, cresterea fiind de 10,7%.

Dragoi insista insa ca anul trecut cresterea la venituri fara agricultura este de 10%, iar avansul PIB fara componenta agricultura an la an este de 10,7%.  El a amintit ca in 2011, pe langa agricultura, la cresterea PIB au contribuit si stocurile, a caror crestere chiar poate afecta veniturile bugetare, prin diminuarea profiturilor. 

In acelasi timp, ministrul Finantelor a explicat ca impozitele pe venit depind in mod direct de nivelul castigurilor si de numarul de salariati, si nu de evolutia PIB. 

O situatie similara se regaseste si la nivelul TVA, care depinde in primul rand de evolutia consumului si nu performeaza in linie cu cresterea economica daca PIB-ul se bazeaza intr-o mare masura pe exporturi, de exemplu. 

Stolojan a concluzionat ca fara o majorare a veniturilor programate pentru acest an, an electoral, statul va fi obligat sa continue reformele, sa reduca numarul de salariati din sectorul public sau sa comprime alte cheltuieli pentru a putea aplica reintregirea salariilor bugetarilor.