Demisii în lanț din Guvernul de la Londra, la o zi după ce Cabinetul a aprobat acordul de ieșire din UE. Ministrul pentru Brexit: Planul May ameninţă integritatea Marii Britanii
Ministrul britanic pentru Brexit Dominic Raab şi-a dat demisia joi în semn de protest faţă de acordul prim-ministrului Theresa May pentru ieşirea din UE, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
"Regret să anunţ că, după reuniunea guvernului de ieri (miercuri - n.r.) privind acordul pentru Brexit, trebuie să demisionez", a postat pe Twitter Dominic Raab.
Raab a spus că planul Theresei May ameninţă integritatea Marii Britanii. El a mai afirmat că aranjamentul privind Irlanda de Nord este acum punctul de pornire pentru convorbiri privind viitoarele relaţii, care vor prejudicia grav a doua fază a negocierilor.
"Nu pot să împac termenii acordului propus cu promisiunile pe care le-am făcut ţării în manifestul nostru la ultimele alegeri. Aceasta este, în miezul ei, o problemă de încredere publică", a adăugat el.
Și Esther McVey, ministrul muncii şi pensiilor, şi-a anunţat demisia într-o scrisoare adresată şefei guvernului în care afirmă că acest acord "nu onorează rezultatul referendumului" (din 2016 la care o majoritate a britanicilor s-au pronunţat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană).
Totodată, secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, Shailesh Vara, care la referendumul din iunie 2016 a susţinut rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, a fost primul membru al guvernului britanic care a demisionat după ce premierul May a obţinut, miercuri, sprijinul executivului de la Londra pentru acordul de retragere ce prevede termenii ieşirii ţării din UE.
Liderii din statele Uniunii Europene (UE) se vor întâlni pe 25 noiembrie pentru a oficializa acordul de divorţ din partea blocului comunitar. May se confruntă acum cu lupta mai dificilă de a obţine votul parlamentului pentru acord.
Jurnaliştii britanici susţin că nemulţumirea în rândul parlamentarilor conservatori care susţin Brexitul este atât de mare, încât ei ar putea solicita un vot de neîncredere în conducerea ei. Nu a existat o confirmare a acestei informaţii până în prezent.
Un reporter al ITV a vehiculat informaţia că până joi la prânz s-ar putea aduna suficiente solicitări pentru un vot de neîncredere.
Rezultatul final pentru Marea Britanie rămâne nesigur: scenariile variază de la un divorţ calm până la o respingere a acordului lui May, care ar putea duce la demisia ei şi la părăsirea UE fără un acord, sau chiar la un nou referendum, comentează Reuters.
Guvernul britanic şi-a dat acordul, miercuri seara, pentru proiectul de acord asupra Brexitului încheiat marţi cu Uniunea Europeană, a anunţat miercuri premierul Theresa May la finalul unei reuniuni de cinci ore a cabinetului său.
Decizia finală privind frontiera irlandeză, în 2020
Acordul tehnic convenit de negociatorii Uniunii Europene şi britanici privind Brexit-ul are în vedere luarea în iulie 2020 a unei decizii privind încheierea unei noi înţelegeri pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit.
În caz contrar, Londra va putea opta între extinderea perioadei de tranziţie, posibil până la sfârşitul lui 2021, şi un aranjament care ar acoperi întregul Regat Unit, dar în care Irlanda de Nord ar fi mai apropiată de regulile vamale şi standardele de producţie din UE.
Unul dintre principalele obstacole în calea unui acord între Londra şi Uniunea Europeană îl reprezintă frontiera irlandeză. Niciuna dintre cele două părţi nu doreşte reintroducerea unei frontiere fizice în insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.
Bruxelles-ul doreşte să nu fie introdusă o 'frontieră dură' între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.
În cazul în care acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.
Și negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a precizat că a fost găsită o soluţie între UE şi Londra pentru a evita "o frontieră dură" între Irlanda şi Irlanda de Nord în proiectul de acord privind Brexitul. Problema frontierei irlandeze a blocat negocierile timp de mai multe săptămâni. "Împreună am găsit o soluţie", şi-a exprimat satisfacţia Michel Barnier în faţa reprezentanţilor presei.
Pe acelasi subiect: