Degringolada pe pietele bursiere si valutare in statele emergente din cauza Chinei
Bursele de pe pietele emergente au scazut luni la cel mai redus nivel din ultimii sase ani, iar monedele tarilor respective s-au depreciat pentru a saptea zi consecutiv. Temerile privind perspectivele de crestere ale Chinei au determinat investitorii sa renunte la activele mai riscante, transmit Reuters si Bloomberg.
Toate cele zece grupuri industriale incluse in indicele MSCI Emerging Markets inregistrau scaderi luni.
Dimineata, indicele MSCI Emerging Markets avea un recul de 2,1%, la 724,38 puncte, aproape de cel mai scazut nivel din iulie 2009.
Actiunile China Life Insurance Co si Industrial & Commercial Bank of China Ltd. au scazut cu 5,1% si, respectiv, 3%, in timp ce titlurile Cnooc Ltd si Hon Hai Precision inregistrau un declin de 4,2% si, respectiv, 3,3%.
Indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai a inchis sedinta de luni in picaj cu 5,33%, la 3.016,70 puncte, in urma deprecierii monedei chineze si a temerilor privind perspectivele de crestere ale celei de-a doua economii mondiale.
Si bursele din Coreea de Sud, Thailanda, Taiwan, Indonezia, Malayezia, Filipine, Hong Kong aveau luni scaderi semnificative.
Temerile privind evolutia economiei ruse in acest an au provocat un declin de aproape 3% al indicelui Micex din Rusia, aproape de cel mai scazut nivel din octombrie 2015.
Actiunile celui mai mare grup bancar rus, Sberbank, si ale companiei energetice Gazprom inregistrau un declin de 3% si, respectiv, 2,8%.
Datele publicate in weekend arata ca preturile productiei industriale in China au scazut pentru a 46-a luna consecutiv, alimentand speculatiile privind extinderii incetinirii cresterii economice.
"Datele dezamagitoare din China au creat si mai multe incertitudini si au sporit aversiunea fata de risc pe pietele bursiere si valutare din statele emergente. De asemenea, cei mai multi investitori au dubii ca pietele financiare chineze se vor stabiliza curand. Tinand cont de volatilitatea pietelor financiare, cel mai bine este sa ramai pe margine si sa-ti pastrezi lichiditatile", a afirmat analistul Jonathan Ravelas, de la BDO Unibank Inc. in Manila.
Un indice privind ratele de schimb ale monedelor statelor emergente a ajuns luni la cel mai scazut nivel inregistrat vreodata, in timp ce wonul sud-coreean a atins cel mai redus nivel din iulie 2010.
Cele mai mari deprecieri s-au inregistrat in randul monedelor din Africa de Sud, Rusia, Malayezia si Coreea de Sud.