"E un stat, dar e un stat de-a dreptul falimentar. Din aceasta cauza a trebuit sa venim cu un plan de reducere a deficitului si nimic nu ar trebui sa ne distraga atentia de la acest obiectiv", a spus Michel Sapin.  

Declaratia readuce in atentia publicului politica destul de controversata a presedintelui Francois Hollande, privind taxele si cheltuielile. Acesta incearca de ceva timp sa imbunatateasca imaginea economica a Frantei, dupa ce mai multi antreprenori si persoane publice au parasit tara, printre care actorul Gerard Depardieu si omul de afaceri Bernard  Arnauld. Mai mult, exista zvonuri ca si fostul presedinte Nicolas Sarkozy vrea sa se mute la Londra. Drept raspuns, premierul Marii Britanii, David Cameron, a declarat ca "va intinde covorul rosu" pentru toti francezii bogati care vor sa vina in tara.  

Hollande si-a propus sa reduca deficitul bugetar, prin scaderea cheltuielilor cu 60 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani si cresterea taxelor cu pana la 20 de miliarde de euro. 

Pierre Moscovici, ministrul francez de finante, a incercat imediat sa aplaneze impactul gafei colegului sau de cabinet, spunand ca declaratiile sunt nepotrivite: "Franta este o tara cu adevarat solvabila, este o tara cu adevarat credibila. Franta este o tara care incepe sa recupereze".