Fitch este singura dintre cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai atribuie Frantei ratingul de top triplu A. Moody's a retrogradat Franta in luan noiembrie cu o treapta, la "Aa1". Standard & Poor's a coborat ratingul Frantei cu un nivel, la "AA+", inca din luna ianuarie.

"Perspectiva negativa ar trebui sa fie solutionata in timpul anului 2013 si indica o sansa de retrogradare usor peste 50%", noteaza Fitch intr-un comunicat.

Fitch va urmari masurile luate de administratia presedintelui Francois Hollande pentru cresterea competitivitatii economei si pietei de munca, potrivit Wall Street Journal, preluata de Mediafax.

Agentia va evalua totodata si impactul crizei din zona euro asupra perspectivelor de crestere economica a Frantei, si gradul in care guvernul va reusi sa reduca deficitul bugetar si datoria publica.

Hollande a castigat alegerile in luna mai cu promisiuni de revigorare a economiei si reducere a deficitului bugetar, fara pierderea de locuri de munca. Intre timp, cresterea economica a fost sub asteptari, somajul a depasit pragul de 10%, iar guvernul s-a vazut nevoit sa creasca taxele pentru a nu derapa de la tintele privind datoria de stat si deficitul bugetar.

Guvernul a anuntat de asemenea ca are in plan scutiri de taxe in valoare totala de 20 miliarde euro pentru urmatorii trei ani pentru a ajuta companiile in privinta costurilor fortei de munca.

De asemenea, administratia intermediaza negocieri intre patroante si sindicate pentru a flexibiliza legislatia muncii.