Ce efecte are politica Fed pentru evolutia cotatiilor dolarului

Dupa declaratiile sefului Fed, dolarul a scazut  ajungand la 1,4850 unitati pentru un euro, de la 1,4644 unitati pentru un euro, la inchiderea sedintei de bursa de marti.

Astfel, moneda americana a atins un minim al ultimilor trei ani fata de un cos de sase valute importante. Mai mult, dolarul este in pericol sa coboare la cel mai redus nivel inregistrat vreodata.

Referitor la aceasta chestiune, Bernanke sustine ca politica Trezoreriei si nu cea a Bancii Centrale Americane a determinat scaderea dolarului.

Seful Fed a mai afirmat ca un dolar puternic este in interesul Statelor Unite si al economiei mondiale.

"E adevarat ca pe intervale scurte de timp dolarul se apreciaza sau dimpotriva, "cade", dar pe termen mediu si lung noi incercam sa facem doua lucruri: sa mentinem un nivel scazut al inflatiei si sa ne asiguram ca economia isi revine pe baze sustenabile. Asta presupune si noi locuri de munca si investitii straine. Aceste lucruri vor ajuta la intarirea dolarului pe termen mediu", a spus Bernanke.

Aproape toate bancile centrale mari au umblat la dobanzile de politica monetara pentru a contracara inflatia, insa Fed refuza pentru moment sa faca asta. Banca centrala americana a mentinut dobanda la 0,25% (minimul istoric) si a anuntat ca va finaliza in iunie programul de achizitii de obligatiuni de 600 de miliarde de dolari, lansat in 2010. 

Deoarece actiunile de pe Wall Street au fost cotate in crestere, si dolarul s-a depreciat in urma anuntului Fed. Indicele Dow Jones a avansat cu 0,3%.

Ce efecte vor avea deciziile Fed asupra economiei romanesti?

Dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat ca mentine dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero (0,25%), leul a castigat teren in fata dolarului american, iar banca centrala a anuntat o referinta de 2,7449 lei/dolar, minimul ultimilor trei ani si patru luni. Un curs mai scazut a fost inregistrat pe 18 decembrie 2008, si anume 2,7040 lei/dolar.

Cursul de referinta al BNR este cu 3,39 bani mai redus decat cel de ieri (2,7788 lei/dolar).

Desi Statele Unite isi doreste un dolar puternic, obiectivul actual al Bancii Centrale (Fed) este de a mentine dobanzile, lucru care va duce la slabirea monedei americane.

"Pietele au inteles insa mesajul: pentru moment, Fed da lumina verde deprecierii dolarului. Si au actionat in consecinta. Euro a castigat in sedinta de ieri peste 1,5% in fata dolarului american. In lipsa unor reaprinderi ale vechii teme a datoriei suverane, dincolo de unele corectii tehnice, dolarul ar putea sa faca in continuare pasi inapoi versus moneda europeana", sustine analistul X-Trade Brokers, Claudiu Cazacu.

In ceea ce priveste moneda nationala a Romaniei, Cazacu spune "in conditiile in care politica monetara a FED ramane in continuare foarte de relaxata interesul pentru cautarea de randament va face ca si leul sa fie destul de cautat". 

Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel considera ca "vestea buna ar putea fi ca importurile energetice care sunt in dolari nu ar trebui din acest motiv sa preseze mai mult factura pe care Romania o plateste in momentul de fata, cu exceptia faptului ca evident pretul petrolului in dolar ar putea sa creasca, dar raportul dolar-euro si indirect dolar-leu nu ar trebui sa ne afecteze plata facturii externe."

Anghel sustine ca in momentul de fata, dolarul este slab si reprezinta momentul oportun ca oamenii sa investeasca in aceasta moneda, in conditiile de fata.

"Cred ca pe parcursul urmatoarelor 12 luni dolarul ar trebui sa se intareasca fata de nivelul pe care il vedem acum, in jur de 1,5 fata de euro", a explicat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane.

Economistul Dragos Cabat sustine ca investitorii se asteaptau la aceasta miscare din partea Bancii Centrale Americane si ca leul va continua sa se aprecieze in primul rand fata de moneda europeana, fapt care va duce si la aprecierea fata de dolar. Potrivit acestuia, in urmatoarea perioada, cotatia se va stabili undeva intre 2,5-2,6 lei/dolar.

Totodata, Cabat afirma ca Fed va trebui sa creasca dobanda de politica monetara, in urmatoarele 6-9 luni, daca America va primi semne de crestere economica.

Fed prevede o scadere pe termen mediu a preturilor alimentelor si carburantilor

Seful Bancii Centrale Americane a explicat ca institutia pe care o conduce nu poate influenta preturle carburantilor si ale alimentelor, deoarece Fed nu poate controla economiile emergente, insa pe termen mediu Bernanke prevede o stabilizare a preturilor, in functie de cum vor evolua lucrurile in Orientul Mijlociu.

Referitor la cotatia ridicata a petrolului din ultimul timp, Bernanke sustine ca majorarea preturilor carburantilor si alimentelor va avea un impact inflationist temporar.

"Din punctul nostru de vedere, cresterea pretului benzinei isi gaseste explicatia in raportul dintre cerere si oferta. Cererea e in crestere datorita revenirii rapide a economiilor emergente. De altfel, cea mai mare parte a cererii de petrol din ultima decada a venit din zona economiilor emergente. In privinta ofertei de petrol, orice om care se uita la televizor vede ceea ce se intampla in zonele din Orientul Mijlociu, in Libia. Fed nu are cum sa influenteze pretul benzinei, chiar daca aceste cresteri nu ne convin. In fond, nu putem controla economiile emergente. Pe termen mediu vedem insa o stabilizare a pretului benzinei sau chiar o scadere a acestuia, in functie de cum vor evolua lucrurile in Orientul Mijlociu", a explicat seful Fed.

In ceea ce priveste Romania, analistul Claudiu Cazacu spune ca "pretul petrolului a ramas la niveluri inalte, asta creaza pericole pentru o ascensiune suplimentara a pretului petrolului in aceste conditii."

Bernanke a mai spus ca institutia pe care o conduce va mentine masurile de stimulare economica pana cand redresarea va fi suficient de robusta pentru a rezista inaspririi politicii monetare.

Totodata, seful Fed anticipeaza o inflatie mai ridicata si o crestere economica mai lenta pentru Statele Unite in acest an, scrie Bloomberg. Potrivit fostului profesor de la Princeton, preturile vor continua sa creasca pe parcursul anului pana la 2,1%-2,8%, iar apoi se vor modera.  

In ianuarie, Fed anticipa o inflatie de 1,3%-1,7%.

"Inflatia s-a accelerat in ultimele cateva luni, dar asteptarile referitoare la cresterea preturilor pe termen lung nu s-au modificat", se arata intr-un comunicat al Fed.

Institutia a redus si prognoza de crestere economica, de la 3,4%-3,9% la 3,1%-3,3%.

In ceea ce priveste 2012, Banca Centrala a SUA se asteapta la un avans economic de 3,5%-4,2%, apropiat de intervalul anticipat la inceputul acestui an.

In decembrie 2008, Fed a redus dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero, iar ulterior a cumparat obligatiuni pe termen lung de 1.400 de miliarde de dolari, pentru a sustine redresarea economica.

Anul trecut, Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) a lansat un nou program de achizitie de obligatiuni, de 600 de miliarde de dolari.