Ratingul pe termen lung al Germaniei a fost mentinut la "AAA", cu perspectiva stabila, potrivit unui comunicat transmis joi de S&P.

"In opinia noastra, Germania are o economie foarte diversificata si competitiva si a demonstrat ca poate absorbi socuri economice si financiare puternice. Perspectiva ratingului pe termen lung ramane stabila, reflectand aprecierea noastra ca finantele publice si balanta externa solida vor continua sa reziste potentialelor socuri financiare si economice", se spune in comunicat.

Germania este cel mai mare contributor la imprumuturile acordate statelor de la "periferia" zonei euro si la fondurile de urgenta create in Europa in incercarea de a rezolva criza datoriilor de stat, scrie Bloomberg, preluata de Mediafax.

Moody's a coborat la inceputul saptamanii trecute la "negativa" perspectiva ratingurilor triplu-A ale Germaniei, Olandei si Luxemburgului. Finlanda a ramas singurul stat european evaluat de Moody's cu rating "Aaa" si perspectiva stabila.

S&P anticipeaza ca gradul de indatorare al guvernului german va ramane peste 80% la sfarsitul anului viitor, dar va fi redus la 77% din PIB in 2015, odata cu scaderea deficitului bugetar.

"Desi datoria Germaniei este mai ridicata decat a altor state cu rating AAA, consideram ca structura economica diversificata si rezistenta si accesul ieftin la finantare de pe piete faciliteaza o capacitate mai ridicata de a face fata datoriilor", noteaza S&P.

Agentia se refera la costurile reduse de finantare ale statului german: randamentul obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani este de numai 1,38% pe piata secundara, iar dobanda titlurilor pe doi ani este negativa de peste trei saptamani.

Exporturile directe ale Germaniei catre Italia, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia au reprezentat anul trecut mai putin de 5% din Produsul Intern Brut al celei mai mari economii europene, insa inrautatirea si prelungirea crizei din zona euro ar putea afecta grav tara, prin expunerea semnificativa a bancilor si institutiilor financiare germane pe economiile de la periferia eurozonei, avertizeaza S&P.

Bancile comerciale germane aveau la finele lunii martie creante in valoare totala de 448 miliarde euro in Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Grecia si Cipru, reprezentand 17% din PIB, noteaza S&P, citand datele Bancii Reglementelor Internationale.