Iata mai jos un top al personalitatilor care au avut sau au unele dintre cele mai ciuate fobii:

1. George Washington, presedinte al SUA

A comandat trupele armate si a castigat numeroase razboaie, a aparat tara impotriva englezilor si si-a riscat viata ca sa-i apere pe altii.

Ai zice ca a fost un om fara teama, nu? Gresit! Lui Washington ii era frica… sa nu fie ingropat de viu.

Acest lucru s-a vazut cel mai bine in 1799 cand, pe patul de moarte, le-a spus celor care stateau la capataiul sau ca, dupa moarte, sa-l inmormanteze peste cateva zile, pentru a nu fi ingropat de viu in caz ca inca mai traieste.

Desi in zilele noastre aceasta temere pare amuzanta, in acele timpuri era una dintre cele mai raspandite fobii, din cauza faptului ca medicina nu era atat de avansata si existau cazuri frecvente de oameni declarati morti si ingropati de vii.

2. Woody Allen, regizor, scenarist si actor

Toti avem tot felul de fobii, insa unii oameni intrec masura. De exemplu, lui Woody Allen, in varsta de 74 de ani, ii este frica, practic, de orice. Pe langa temerile “normale”, cum ar fi teama de inaltime, de spatii inchise sau de insecte, regizorului american ii este frica de asemenea de… culorile puternice (cromofobie), de animale, de lifturi sau de untul de arahide (de fapt nu suporta ca untul de arahide sa i se lipeasca pe cerul gurii!!). Pe langa aceste nenumarate fobii, Woody Allen are tot atatea fixatii: nu face dus decat daca acesta este asezat in coltul camerei, iar banana pe care o pune in fiecare dimineata in cereale este taiata intotdeauna in sapte bucati!

3. Richard Nixon, presedinte al SUA

Cel de-al 34-lea presedinte al Statelor Unite, devenit celebru mai degraba pentru implicarea sa in scandalul Watergate, avea o frica extrema de spitale. Credea ca daca va ajunge vreodata in spital nu va mai iesi viu din el. In 1974 a suferit de o afectiune a sangelui si s-a dus la spital doar dupa ce i s-a spus ca daca nu o va face va muri. Teama de spital este o fobie des intalnita, motivul fiind acelasi cu cel invocat de Nixon.

4. Alfred Hitchcock, regizor si producator de film

Desi este recunoscut pentru filmele sale de groaza, Hitchcock avea o fobie dintre cele mai neobisnuite: ii era frica de… oua. Obisnuia sa spuna ca ouale il revolta, ca nu a gustat niciodata un ou si ca nimic nu i se pare mai dezgustator decat imaginea unui “lucru” rotund, alb, cu un mijloc din lichid galben. In afara regizorului american nu s-au mai auzit cazuri de oameni carora sa le fie frica de oua.

5. Sigmund Freud, inventatorul psihanalizei

Lui Freud ii era teama de arme si de… ferigi. Din cauza fobiei sale fata de arme s-a spus despre el ca avea deficiente mentale si sexuale, insa frica de arme este un sentiment des intalnit din cauza pericolului pe care il reprezinta. Nu acelasi lucru se poate spune despre teama de ferigi, despre care nu se stie din ce cauza apare.

6. Oprah Winfrey, realizatoare TV

Renumita realizatoare americana de televiziune are o fobie cat se poate de bizara: ii este frica de… guma de mestecat! Ea a povestit ca totul i se trage din copilarie, cand bunica ei obisnuia sa adune gumele de mestecat si sa le insire pe birou. Oprah era atat de revoltata de acest lucru, incat a dezvoltat o repulsie fata de guma de mestecat pentru tot restul vietii si a interzis colegilor din echipa cu care lucreaza sa mestece guma. Cine ar fi crezut ca unei femei de succes cum este Oprah Winfrey ii este frica de un lucru ca guma de mestecat!

7. Natalie Wood, actrita

Actritei, care a devenit celebra pentru rolurile din “Miracle on 34th Street” si “West Side Story”, ii era frica de apa si mai ales sa intre in apa. Se spune ca a capatat aceasta fobie din momentul in care mama sa a pacalit-o sa urca pe un pod pentru un rol, de unde a fost la un pas de a cadea. Ironia sortii a facut ca actrita sa moara inecata, dupa ce a cazut de pe iaht.

8. Billy Bob Thornton, actor si regizor

Actorul a dezvoltat de-a lungul vietii mai multe fobii dintre cele mai ciudate, printre care cromofobia, dar si frica de… mobilierul vechi. Toate piesele de mobila mai vechi de 50-60 de ani ii dau fiori. Lui Thornton ii este de asemenea teama de clovni si numai vederea unei imagini cu un clovn ii da o stare de neliniste. Aceeasi teama de clovni este impartasita si de Johnny Depp.

9. Nikola Tesla, fizician
Cunoscut pentru descoperirile sale in materie de campuri magnetice si electricitate, teama cea mai mare a lui Tesla a fost aceea de microbi. De aceea, evita sa atinga orice obiect care ar fi continut microbi, inclusiv oamenii. Inventatorul era recunoscut pentru faptul ca se spala foarte des pe maini. Pe langa microbi, omul de stiinta mai avea o repulsie si fata de… cerceii cu perle.

10. Napoleon Bonaparte, imparat al Frantei

Cine nu a auzit de Napoleon Bonaparte, lider politic si militar de necontestat? De aceea, teama sa accentuata fata de feline poate parea putin ilara. Acesta este insa adevarul, pisicile il faceau pe marele Napoleon sa tremure din toate incheieturile. Nu se stie de ce a dezvoltat aceasta fobie, dar era arhicunoscut in epoca faptul ca simpla vedere a unui pui de pisica ii dadea fiori. Se pare ca pisicile sunt “dusmanii” de temut ai dictatorilor, de vreme ce si Hitler, Mussolini sau Cezar au avut aceeasi fobie.

Sursa: listverse.com