Mak, un student din Hong Kong, s-a transformat peste noapte dintr-un necunoscut designer grafician in devenire intr-o senzatie a internetului. Reteta: o imagine creata de el s-a raspandit rapid pe toate platformele digitale, dupa moartea lui Steve Jobs, cofondatorul Apple.

Silueta lui Jobs integrata in marul Apple, inventata de Mak, a ajuns si subiect de presa. Chiar actorul Ashton Kutcher, sotul lui Demi Moore, a postat-o pe contul sau de Twitter.

Insa, la fel de repede, Mak a cunoscut umilinta. Cu viteza uimitoare a tehnologiei,  Mak a devenit subiectul unor posturi batjocoritoare si a unor articole negative in presa. Designul sa s-a dovedit a fi exact acelasi cu cel produs la inceputul acestui an de Chris Thornley, un grafician britanic. .

Mak a declarat ca a realizat desenul in august, ca un tribut catre geniul Jobs, dupa ce acesta a renuntat la sefia Apple. 

Mak s-a aparat spunand ca a cautat pe internet inspiratie, dar in acelasi timp a navigat pentru a se asigura ca nu copiaza designul nimanui. A tinut sa precizeze ca in cautarile sale nu a descoperit designul domnului Thornley. Apoi a postat logoul pe blogul sau. A cerut, de asemenea, sa fie anuntat daca cineva vede vreo asemanare cu un alt desen.

Dupa moartea lui Jobs, cand blogul sau a devenit o senzatie, datorita respectivei imagini, a fost informat de care sotia lui Thornley, Julia, despre asemanarile dintre cele doua creatii.

In lumea graficii, asemanarile dintre imagini sunt destul de comune a spus, Juliette Cezzar, director de comunicare la  Parsons, The New School for Design in New York City.

Thornley, in varsta de 40 de ani, a declarat ca a facut public desenul in mai pentru ca a vrut sa celebreze un om care desi lupta cu cancerul inca munceste si inca vede viitorul in note optimieste.

De asemenea, a recunoscut  pericolul pe care era digitala il poate avea asupra creativitatii si a spus ca spera sa discute cu Mak pentru a lamuri situatia.

Citeste si:

Un regat cu 700.000 de locuitori, cea mai fericita tara din Asia. 10 lucruri pe care nu le stiai despre Bhutan