De la Comunitatea Carbunelui si Otelului la Uniunea Europeana de astazi. Cum a evoluat blocul comunitar in 67 de ani de existenta si provocarile prezentului: terorismul, criza refugiatilor si Brexitul
"Nu mai este vorba de cuvinte goale, ci de un act indraznet, un act constructiv!" Cu aceste cuvinte, ministrul francez de externe Robert Shuman prezenta, pe 9 mai 1950, actul constitutiv al Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, punand astfel bazele Uniunii Europene de astazi. De atunci, in fiecare an, pe 9 mai, se sarbatoreste Ziua Europei.
Uniunea Europeana a fost creata cu scopul de a se pune capat numarului mare de razboaie sangeroase duse de tari vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Incepand cu anul 1950, tarile europene s-au unit, din punct de vedere economic si politic, in cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, propunandu-si sa asigure o pace durabila in Europa. Cele sase state fondatoare sunt Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos.
Anii '50 sunt marcati, insa, de Razboiul Rece dintre Est si Vest. Cel mai important eveniment din anii ’50 pentru evolutia ulterioara a Uniunii Europene a fost semnarea, in 1957, a Tratatul de la Roma care pune bazele Comunitatii Economice Europene (CEE), cunoscuta si sub denumirea de „Piata comuna”.
In anii '60, este o perioada benefica pe plan economic, care se datoreaza si faptului ca tarile UE inceteaza sa mai aplice taxe vamale in cadrul schimburilor comerciale reciproce. De asemenea, acestea convin sa exercite un control comun asupra productiei de alimente. Intreaga populatie beneficiaza, acum, de suficente alimente si se inregistreaza chiar un surplus de produse agricole.
1973 - prima extindere a Uniunii Europene
Luna mai a anului 1968 a devenit celebra datorita miscarilor studentesti care au avut loc la Paris. Multe dintre schimbarile aparute la nivelul societatii si al comportamentului au ramas asociate, de atunci, cu asa-numita „generatie '68”.
Danemarca, Irlanda si Regatul Unit adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 1973, numarul statelor membre ajungand, astfel, la noua. Ultimele dictaturi de dreapta din Europa iau sfarsit odata cu caderea regimului Salazar din Portugalia, in anul 1974 si cu moartea generalului Franco in Spania, in 1975.
Prin intermediul politicii sale regionale, UE incepe sa transfere sume foarte mari pentru crearea de locuri de munca si de infrastructura in zonele mai sarace. Influenta Parlamentului European asupra afacerilor europene creste. 1979 este anul in care membrii acestuia pot fi alesi pentru prima data prin vot direct, de catre toti cetatenii europeni.
Schimbarea la fata a Europei - caderea zidului Berlinului, moneda unica si extinderea spre est
Structura politica a Europei s-a schimbat categoric odata cu caderea zidului Berlinului in 1989. Aceasta a condus la unificarea Germaniei in octombrie 1990 si democratizarea tarilor Europei Centrale si de Est prin eliberarea de sub controlul sovietic. Uniunea Sovietica a incetat sa existe in decembrie 1991.
In acelasi timp, statele membre negociau noul Tratat privind Uniunea Europeana care a fost adoptat in decembrie 1991, la Maastricht, de catre Consiliul European format din sefi de stat si de guvern. Acesta a intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993. Tratatul a creat Uniunea Europeana (UE), adaugand domenii de cooperare interguvernamentala structurilor comunitare integrate existente.
Nou dinamism european, precum si schimbarea situatiei geopolitice a continentului, au determinat alte trei noi state – Austria, Finlanda si Suedia – sa adere la UE la 1 ianuarie 1995.
Pe atunci, UE era pe calea spre cea mai spectaculoasa realizare a sa, crearea monedei unice. Moneda euro pentru tranzactii financiare (sub alta forma decat numerar) a fost introdusa in 1999, in timp ce bancnotele si monedele au fost emise trei ani mai tarziu in cele 12 state ale spatiului euro (cunoscut sub numele de zona euro). In prezent, euro este o moneda importanta pentru plati si depozite la nivel mondial, alaturi de dolarul SUA.
In martie 2000, UE a adoptat Strategia de la Lisabona, in vederea modernizarii economiei europene, astfel incat aceasta sa devina competitiva pe piata mondiala alaturi de alti mari actori, precum Statele Unite si statele nou industrializate. Strategia de la Lisabona include incurajarea inovatiei si a investitiilor in afaceri, precum si adaptarea sistemelor educationale europene, astfel incat acestea sa corespunda cerintelor societatii informationale.
Abia ajunsa la 15 membri, Uniunea Europeana a inceput pregatirile pentru o noua extindere la un nivel fara precedent . La mijlocul anilor 1990, fostele state ale blocului sovietic (Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia), cele trei state baltice care au facut parte din Uniunea Sovietica (Estonia, Letonia si Lituania), una dintre republicile fostei Iugoslavii (Slovenia), precum si doua state mediteraneene (Cipru si Malta) au inceput sa bata la usa UE.
Negocierile au fost deschise in decembrie 1997, iar extinderea UE la 25 de state a avut loc la 1 mai 2004 cand 10 dintre cele 12 tari candidate au aderat la Uniune. Bulgaria si Romania au urmat la 1 ianuarie 2007.
Criza economica pune la incercare unitatatea UE si a zonei euro
Odata cu debutul crizei financiare in SUA, in septembrie 2008, efectele au inceput sa se simta si pe Batranul Continent, dar tarile europene au inceput sa se confrunte cu mari probleme de finantare si cu o scadere a increderii investitorilor din cauza datoriilor mari acumulate incepand cu 2009-2010. Astfel, Grecia, Portugalia, Irlanda si, mai tarziu, Spania au primit imprumuturi de sute de miliarde de euro de la CE si FMI, pentru salvarea sectorului bancar.
Toate tarile din UE au luat, in ultimii ani, masuri drastice de austeritate, au facut concedieri masive si au redus salarii si ajutoare sociale. Ultima tara care a beneficiat de ajutorul financiar al Uniunii a fost Cipru, care a evitat pe ultima suta de metri intrarea in faliment, iar tot mai multi analisti estimeaza ca si Slovenia se indreapta catre o situatie asemanatoare.
In acest context, au aparut tot mai multe voci care au sustinut fie renuntarea la moneda unica, fie eliminarea tarilor cu probleme din uniunea monetara sau din blocul comunitar. In acelasi timp, in Spania si Marea Britanie sunt din ce in ce mai multi sustinatori ai ideii de iesire din UE. De altfel, premierul britanic David Cameron a declarat ca se gandeste la organizarea unui referendum pentru iesirea tarii din Uniune.
Criza imigrantilor, atacurile teroriste si Brexitul
Abia iesita din ciza economica si cu un viitor comun inca incert, Uniunea Europeana a trecut, in ultimii doi ani, prin mai multe incercari decat a facut-o in toata existenta sa.
Razboiul din Siria, care a provocat cea mai mare criza umanitara a inceputului de secol, generand migrarea catre Europa a milioane de refugiati, atacurile teroriste care au lovit mai multe tari din vestul Europei, precum si votul pentru iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, sunt evenimente fara precedent in istoria UE si care pun in continuare sub semnul intrebarii existenta UE.
Sursa: www.europa.eu
Pe acelasi subiect: